Constructie

Apeldoorn

Opdrachtgever

Certitudo Capital Den Bosch

Architect

Architectuurstudio HH, JYB Architecten en Hooper architecten

Installatie

-

Bouwfysica

-

Realisatie & Projectnummer

2017
Projectnr. 10053

Transformatie kantoren Centraal Beheer en Blauwhoed

Een netwerk van loop- en verkeersroutes

De kantoren Centraal Beheer en Blauwhoed zijn gebouwd tussen 1967 en 1972 in opdracht van de gelijknamige bedrijven. Het ontwerp van Centraal Beheer is architect H. Hertzberger; dat van Blauwhoed is van architect H. Kaman. Hertzberger kreeg de opdracht om een kantoorgebouw te ontwerpen voor ongeveer duizend werknemers. Hertzberger vond dat er in elk kantoor ruimte moet zijn voor informele ontmoetingen. Hij wilde daarom geen afgesloten kantoren aan lange en onpersoonlijke gangen ontwerpen, maar juist een netwerk van loop- en verkeersroutes door semi-open kantoren. Op deze manier kwam hij tot het ontwerp voor het kantoorgebouw dat uit 56 kubusvormige elementen van negen bij negen meter bestaat.

Deze blokjes zijn gelegen rond een liftkern, trappen en het sanitair. In elk blokje bevinden zich vier werkplekken per verdieping. Tussen de elementen is ruimte overgelaten zodat er vides ontstaan van drie meter breed. Het gebouw vormt een belangrijk gebouw uit het structuralisme, een architectuurstroming die Hertzberger samen met Van Eyk heeft gestart. Wereldwijd is er nog steeds veel belangstelling voor deze stroming en van over de hele wereld komen er nog steeds regelmatig groepen mensen het gebouw aanschouwen.

Het kantoorgebouw is uitgevoerd in prefab beton. Kenmerkend voor de eerste periode uit het werk van Hertzberger zijn het gebruik van betonsteen in combinatie met een draagstructuur van prefab beton. In de onderste laag van het gebouw bevindt zich een parkeergarage, waarvan de constructie 45 graden is gedraaid ten opzichte van de bovenbouw. Deze garage bestaat uit in het werk gestort gewapend beton. De constructie van het gebouw is zichtbaar. Het gebouw is aangekocht door Certitudo Capital om het te transformeren naar verschillende soorten appartementen. Ter beoordeling van de constructieve mogelijkheden en benodigde ingrepen heeft Aronsohn een transformatiescan uitgevoerd.

Meer over dit project?

Neem contact op met Michel Schamp

Bruto-vloeroppervlak

64.000 m2

Bouwsom totaal

Bouwsom constructie

Expertises

Transformatiescan

Publicaties & prijzen