Bouwmanagement

Rotterdam

Opdrachtgever

Gemeente Rotterdam

Architect

Mecanoo architecten

Installatie

Arup

Bouwfysica

-

Realisatie & Projectnummer

2020-2029
Projectnr. 10500

Renovatie Museum Boijmans van Beuningen

Museum Boijmans van Beuningen bestaat reeds 170 jaar en is daarmee een van de oudste musea van Nederland. De kunstverzameling bestaat uit zo’n 150.000 objecten met een geschatte waarde van € 8 miljard. De gemeente Rotterdam is grotendeels eigenaar van de collectie die voor een belangrijk deel is bijeengebracht door Rotterdamse verzamelaars.

Het museum voldoet in huidige staat zowel in technisch als functioneel opzicht niet meer. Al jaren kamp het museum met wateroverlast, omvangrijk achterstallig onderhoud en daarnaast voldoet niet aan de huidige brandveiligheidseisen. Het gebouw is niet duurzaam en moeilijk toegankelijk voor mindervaliden. Bovendien zit er ook veel asbest in het gebouw. Het gebouw heeft in de huidige staat een aantal structurele gebreken die de exploitatie en groei van het aantal bezoekers (ambitie is een toename naar 500.000 bezoekers per jaar) belemmeren.

De renovatie-aanpak voorziet in de renovatie en restauratie en het in ere herstellen van de bouwdelen Van der Steur en Bodon, de realisatie van een volwaardig logistiek centrum ‘Belvedère’ (vanaf Westzeedijk deels verdiept door het Museumpark) en een uitnodigende en toegankelijke entree aan de Museumparkstraat. Bij oplevering staat er een hersteld museum dat voldoet aan vigerende wet- en regelgeving, een welkom biedt aan bezoekers en dat als mogelijkheden zich voordoen in de toekomst nog kan doorgroeien naar een museum dat de volledige ambitie waarmaakt. Rotterdam verdient een gebouw waar de internationale topcollectie optimaal tot zijn recht komt en waar uiteindelijk groei van het aantal bezoekers mogelijk is.

Aronsohn Management verzorgt de directievoering en het bouwmanagement van deze renovatie.

Lees hier meer over de renovatie van het museum.

Meer over dit project?

Neem contact op met Olav Jacobs

 

Bruto-vloeroppervlak

25.853 m²

Bouwsom totaal

Bouwsom constructie

Expertise

Bouwprojectmanagement en directievoering

Projectfase

VO tot nazorg