Constructie

Deventer

Opdrachtgever

Gemeente Deventer

Architect

Neutelings Riedijk Architecten

Installatie

Hiensch Engineering B.V.

Bouwfysica

-

Realisatie & Projectnummer

2015
Projectnr. 9517

Stadskantoor Deventer

BREEAM score: Excellent

Het nieuwe Stadskantoor is gehuisvest aan het Grote Kerkhof, direct achter het historische stadshuis. Het gebouw bestaat uit drie lagen, waarvan de meeste ruimtes zijn bestemd voor kantoorfuncties. In het midden bevindt zich een atrium, dat alle ruimtes met elkaar verbindt. In de kelder bevindt zich een grote parkeergarage. Er is veel aandacht besteed aan duurzaamheid, onder andere door de toepassing van een WKO-installatie en zonnepanelen. Mede hierdoor is de BREEAM Excellent score behaald. Het ontwerp van het nieuwe stadskantoor in Deventer is van Neutelings Riedijk Architecten. Aronsohn verzorgde het complete constructieve ontwerp.

Bij het ontwerpen en aanleggen van de bouwput is veel zorg besteed aan de instandhouding van de waardevolle maar kwetsbare omliggende historische bebouwing. Om die reden is ook gekozen voor een geboord paaltype, waarmee het optreden van schadelijke trillingen is vermeden. Zowel de kelderbak als het opgaande skelet bestaat hoofdzakelijk uit ter plaatse gestort beton. Op de begane grond komen vloervelden met overspanningen van 16 meter voor. Hier is gebruik gemaakt van gewicht-besparende vulelementen, waarmee tevens een duurzaam en verantwoord materiaalgebruik is bereikt.

De verdiepingsvloeren bestaan uit een raster van ribben met een relatief dunne vloerschil, waarmee een hoogwaardige architectonische uitstraling is gecreëerd. In de betonvloeren zijn de registers ten behoeve van de betonkernactivering opgenomen terwijl de overige installatiecomponenten onder computervloeren uit het zicht blijven. De staalconstructies van de galerijen en de grote atriumkap zijn onzichtbaar geïntegreerd in de stijlen en regels van de eiken siergevels en plafonds. Op de dakverdieping zijn kappen toegepast in verschillende formaten, waarmee dit grootschalige gebouw perfect is ingepast in de historische binnenstad van Deventer.

Meer over dit project?

Neem contact op met Kees de Koning

Bruto-vloeroppervlak

24.000 m2

Bouwsom totaal

€ 38.000.000,-

Bouwsom constructie

€   8.700.000,-

Expertises

Constructieve ontwerp
Bestek- en detailtekeningen
Detailberekeningen