Constructie

Rotterdam

Opdrachtgever

VvE Zuidplein en NSI Vastgoed

Architect

T-concepT, icm Van Aken

Installatie

Huygen

Bouwfysica

-

Realisatie & Projectnummer

Q4 2022
Projectnr. 10192

Renovatie winkelcentrum Zuidplein Rotterdam

Winkelcentrum Zuidplein in Rotterdam is in 1972 in gebruik genomen en heeft een uitgestrekt grondoppervlak van ca. 350 x 200 m met een totaal oppervlak van ruim 100.000 m2, bestaande uit winkels met parkeerlagen en pleinen met winkelstraten. Het behoort daarmee tot een van de grootste overdekte winkelcentra van Nederland. Winkelcentrum Zuidplein is destijds ontworpen door Architectenbureau H.D. Bakker N.V. te Rotterdam en Aronsohn heeft toen ook de constructie ontworpen.

Het winkelcentrum bestaat uit twee parkeerlagen met erboven winkelniveaus die aansluiten op het metrostation Zuidplein. De bestaande constructie is gemaakt met een kolomstructuur van 7,5 x 15 m voor de parkeerlagen met erboven een kolomstructuur van 15 x 15 m voor de winkels.

Binnen de gehele nieuwe gebiedsontwikkeling op Rotterdam-Zuid lag het voor de hand om ook het winkelcentrum te upgraden. Aronsohn is gedurende de jaren altijd betrokken gebleven bij de kleine en grote verbouwingen, waardoor we ook nu weer onze bijdrage kunnen leveren aan de renovatie.

De renovatiewerkzaamheden betreffen het aanpassen van de openbare ruimten waarbij o.a. liften en roltrappen worden vervangen en aangepast. Ook worden er nieuwe constructies met funderingspalen aangebracht voor nieuwe aanvullende roltrappen op het centrale plein. Daarnaast zullen op niveau vier diverse omloopvloeren verwijderd en toegevoegd worden en winkelpuien worden vervangen en doorgezet over 2 lagen. Tenslotte zullen diverse stijgpunten afgesloten worden en daarbij worden voorzien van afsluitende vloeren.

Het geheel zal in 9 fasen gerenoveerd worden en verwacht wordt dat eind 2022 de werkzaamheden gereed zullen zijn.

Meer over dit project?

Neem contact op met Peter van den Broek

Bruto-vloeroppervlak

ca. 7.500 m2

Bouwsom totaal

€ 15.000.000,-

Bouwsom constructie

€   1.500.000,-

Impressie foto’s:

TConcepT Architecten