Constructie

Rotterdam

Opdrachtgever

VvE Zuidplein en NSI Vastgoed

Architect

T-concepT, icm Van Aken

Installatie

Huygen

Bouwfysica

-

Realisatie & Projectnummer

Q4 2022
Projectnr. 10192

Renovatie winkelcentrum Zuidplein Rotterdam

Winkelcentrum Zuidplein in Rotterdam is in 1972 in gebruik genomen en heeft een uitgestrekt grondoppervlak van circa 350 x 200 meter met een totaal oppervlak van ruim 100.000 m2, bestaande uit winkels met parkeerlagen en pleinen met winkelstraten. Het behoort daarmee tot een van de grootste overdekte winkelcentra van Nederland. Winkelcentrum Zuidplein is destijds ontworpen door Architectenbureau H.D. Bakker N.V. te Rotterdam en Aronsohn heeft toen ook de constructie ontworpen.

Het winkelcentrum bestaat uit twee parkeerlagen met erboven winkelniveaus die aansluiten op het metrostation Zuidplein. De bestaande constructie is gemaakt met een kolomstructuur van 7,5 x 15 meter voor de parkeerlagen met erboven een kolomstructuur van 15 x 15 meter voor de winkels.

Binnen de gehele nieuwe gebiedsontwikkeling op Rotterdam-Zuid lag het voor de hand om ook het winkelcentrum te upgraden. Aronsohn is gedurende de jaren altijd betrokken gebleven bij de kleine en grote verbouwingen, waardoor we ook nu weer onze bijdrage konden leveren aan de renovatie.

De renovatiewerkzaamheden betroffen het aanpassen van de openbare ruimten waarbij onder andere liften en roltrappen werden vervangen en aangepast. Ook werden er nieuwe constructies met funderingspalen aangebracht voor nieuwe aanvullende roltrappen op het centrale plein. Daarnaast zijn op niveau vier diverse omloopvloeren verwijderd en toegevoegd en zijn er winkelpuien vervangen en doorgezet over 2 lagen. Tenslotte zijn diverse stijgpunten afgesloten en zijn ze daarbij voorzien van afsluitende vloeren. Het geheel is 9 fasen gerenoveerd.

Inmiddels zijn de werkzaamheden eind vorig jaar afgerond. Meer info over winkelcentrum Zuidplein en Hart van Zuid, vind je hier.

Meer over dit project?

Neem contact op met Peter van den Broek

Bruto-vloeroppervlak

ca. 7.500 m2

Bouwsom totaal

€ 15.000.000,-

Bouwsom constructie

€   1.500.000,-

Impressie foto’s:

TConcepT Architecten