Constructie

Middelburg

Opdrachtgever

Politie Middelburg / EGM Architecten

Architect

EGM Architecten

Installatie

Valstar Simonis

Bouwfysica

Wolf+Dikken

Realisatie & Projectnummer

Q4 2022
Projectnr. 10441

Nieuwbouw Politie Middelburg

Sinds begin 2020 is Aronsohn bezig geweest met het ontwerp van de nieuwbouw van districtskantoor van de politie Walcheren, aan de Schroeweg in Middelburg. Aronsohn heeft hiervoor het constructieve ontwerp gemaakt voor de fases Voorontwerp tot en met Uitvoering. Het Total Engineering-team bestaat, naast Aronsohn uit, EGM architecten, Valstar Simonis en Wolf+Dikken. Het project is geheel in BIM uitgewerkt. De integrale aanpak van het Total Engineering-team zorgt er daarnaast voor dat de opdrachtgever gedurende alle fasen van het project maximaal ontzorgd en geïnformeerd werd. Bovendien werd de kans op fouten in het ontwerpproces hiermee geminimaliseerd.

Het vierkant opgezette gebouw heeft een grondvlak van ca. 43 bij 43 meter, met een atrium in het hart van het gebouw. Het bestaat uit vier bouwlagen. Ter plaatse van het dakterras, aan de achterzijde van het gebouw, is het gebouw één verdieping lager, terwijl zich aan de entreezijde een extra opbouw voor techniek bevindt. Het verdiepingsdeel dat bij het terras is uitgenomen is dus als het ware als extra verdieping weer terug geplaatst boven de entree.

Glazen dak overkapt atrium

De plattegronden kenmerken zich door grotendeels vrij indeelbare, kolomvrije ruimtes rond gangzones. In het midden van het gebouw bevindt zich een, met een glazen dak overkapt, atrium. Aan de entreezijde springt de gevel op de begane grond 1.8 meter terug, zodat de verdiepingen over de entree heen uitkragen. De stijgpunten bevinden zich steeds in het midden van de vloeren. Op deze wijze staan zij centraal in de ruimtes en kunnen zij perfect hun functie als stabiliteitselement voor het gebouw vervullen. Op het maaiveld bevinden zich extra ruimten zoals een overdekte garage, een fietsenstalling met sprinklerruimte en een NSA/traforuimte.

Vanwege de vrije indeelbaarheid van functies is gekozen voor een hoofddraagconstructie van kanaalplaatvloeren (13.8 m overspanning) op geïntegreerde stalen liggers en stalen kolommen. De zware functies zijn daarbij zoveel als mogelijk laag in het gebouw geplaatst, zodat de draagconstructie op de verdiepingen eenvoudig en licht kan blijven. De kanaalplaatvloeren zijn, op enkele uitzonderingen na, zonder druklaag uitgevoerd, om het aantal natte knopen te minimaliseren. Ook de staal-op-staalverbindingen zijn “droog”, als boutverbindingen, uitgevoerd. Op deze wijze is het staalskelet demontabel en herbruikbaar wanneer de levensduur van het gebouw verstreken is.

De oplevering van het bureau is gepland eind  Q1 van 2023.

Meer over dit project?

Neem contact op met Michael de Zwart

Bruto-vloeroppervlak

1.849 m²

Bouwsom totaal

Bouwsom constructie

Expertises

Constructief ontwerp VO t/m UO

Publicaties & prijzen

Impressie beeldmateriaal:

Copyright EGM Architecten