03 April 2023 Blogs

Remontabele constructie
politie Walcheren

Begin 2020 is Aronsohn begonnen met het ontwerp van de nieuwbouw van districtskantoor van de politie Walcheren. De nieuwbouw bevindt zich aan de Althoornweg in Middelburg. Aronsohn heeft hiervoor het constructieve ontwerp gemaakt voor de fases Voorontwerp tot en met Uitvoering. Het Total Engineering-team bestaat, naast Aronsohn, uit EGM architecten, Valstar Simonis en Wolf+Dikken. 

Het project is geheel binnen BIM-systematiek uitgewerkt. De integrale aanpak van het Total Engineering-team zorgt er daarnaast voor dat de opdrachtgever gedurende alle fasen van het project maximaal ontzorgd en geïnformeerd werd. Bovendien werd de kans op fouten in het ontwerpproces hiermee geminimaliseerd.

Nieuwbouw Politie Middelburg

Het vierkant opgezette gebouw van EGM Architecten heeft een grondvlak van circa 43 bij 43 meter, met een atrium in het hart van het gebouw. Het bestaat uit vier bouwlagen. Ter plaatse van het dakterras, aan de achterzijde van het gebouw, is het gebouw één verdieping lager, terwijl zich aan de entreezijde een extra opbouw voor techniek bevindt. Het verdiepingsdeel dat bij het terras is uitgenomen is dus als het ware als extra verdieping weer terug geplaatst boven de entree.

Glazen dak overkapt atrium

De plattegronden kenmerken zich door grotendeels vrij indeelbare, kolomvrije ruimtes rond gangzones. In het midden van het gebouw bevindt zich een, met een glazen dak overkapt, atrium. Aan de entreezijde springt de gevel op de begane grond 1.8 meter terug, zodat de verdiepingen over de entree heen uitkragen. De stijgpunten bevinden zich steeds in het midden van de vloeren. Op deze wijze staan zij centraal in de ruimtes en kunnen zij perfect hun functie als stabiliteitselement voor het gebouw vervullen. Op het maaiveld bevinden zich extra ruimten zoals een overdekte garage, een fietsenstalling met sprinklerruimte en een NSA/traforuimte.

 

 

Staalskelet demontabel

Vanwege de vrije indeelbaarheid van functies is gekozen voor een hoofddraagconstructie van kanaalplaatvloeren (13.8 meter overspanning) op geïntegreerde stalen liggers en stalen kolommen. De zware functies zijn daarbij zoveel als mogelijk laag in het gebouw geplaatst, zodat de draagconstructie op de verdiepingen eenvoudig en licht kan blijven. De kanaalplaatvloeren zijn, op enkele uitzonderingen na, zonder druklaag uitgevoerd, om het aantal natte knopen te minimaliseren. Ook de staal-op-staalverbindingen zijn “droog”, als boutverbindingen, uitgevoerd. Op deze wijze is het staalskelet demontabel en herbruikbaar wanneer de levensduur van het gebouw verstreken is. Om contactgeluid te dempen zijn de stalen kokerkolommen gevuld met zand in plaats van beton. Ook dit is gedaan met het oog op het zo eenvoudig mogelijk terugwinnen van materialen.

Al enige tijd geleden is de ruwbouw gereed. Rond de bouwvak van 2022 werd het hoogste punt bereikt, waarna het plaatsen van de installaties en het dicht maken van de gevels volgden. De oplevering van het bureau is gepland Q3/Q4 2023.

Lees hier meer over politie Middelburg.

 

 

ir. Michael de Zwart

Directeur | Aronsohn Constructies

Neem contact op

 

 

Impressie foto’s: EGM Architecten

Meer