Constructie

Gouda

Opdrachtgever

Groene Hart Ziekenhuis

Architect

EGM Architecten

Installatie

Deerns

Bouwfysica

Deerns

Realisatie & Projectnummer

Q4 2024
Projectnr. 10486

Hybride OK GHZ te Gouda

 

Ook in de zorg staan de ontwikkelingen niet stil zodat een ziekenhuis steeds moet inspelen op nieuwe behandelingen en technieken. Traditioneel wordt een ziektebeeld eerst in kaart gebracht op de afdeling radiologie waarna de daadwerkelijke ingreep plaats vindt op de afdeling chirurgie. In een hybride operatiekamer staan de chirurg en de radioloog samen aan de operatietafel met alle apparatuur en instrumenten binnen handbereik.

Complexe bouwplaats

Het bleek nog een hele puzzel om op het GHZ-complex de meest geschikte locatie te vinden. De OK-afdeling bevindt zich op de 2e verdieping van de vleugel Y die in 2012 als onderdeel van de toenmalige nieuwbouw in gebruik is genomen. Enerzijds moet de nieuwe HOK daar naadloos op aansluiten, anderzijds moet dit ook passen in de toekomstplannen van het ziekenhuis. Die ideale plek werd uiteindelijk gevonden in de patio tussen de vleugels T en Y. De HOK komt ook hier weer op de 2e verdieping met direct hier boven de techniekruimte. De begane grond en 1e verdieping worden vooralsnog als casco gebouwd en krijgen later hun invulling.

Vanwege de krappe en lastig bereikbare bouwlocatie moest er door aannemer J.P. van Eesteren eerst het nodige voorbereidende werk worden verricht. Zo is er een kraanpoer gestort in de patio tussen vleugels F en Y en is er op het dak van vleugel Y, boven de techniekruimte en de OK-afdeling, een crashdeck opgebouwd. Vervolgens kon in een weekeind dat er geen operaties waren gepland de boorstelling en ander zwaar materieel in de patio tussen vleugels T en Y gehesen worden.

Op 4 april 2023 is door P. Vermeulen Heiwerken de eerste van in totaal 17 schroefinjectiepalen met een lengte van 22 meter succesvol geïnstalleerd.

Uitdaging bouwlogistiek

Een andere uitdaging was de bouwlogistiek. Voor de constructie wilden we het bewezen concept uit 2012 door zetten. Massieve betonvloeren met grote overspanningen en weinig kolommen.

Destijds was het geen enkel probleem om grote prefab elementen toe te passen. Nu was dat vanwege de lastige bereikbaarheid van de bouwlocatie zo goed als onmogelijk omdat we niet met zware elementen over het in bedrijf zijnde ziekenhuis konden hijsen. Dus geen breedplaten maar ter plaatse gestorte betonvloeren en geen prefab gevelelementen maar een houtskeletbouw gevel met staalconstructie. Zo kan volstaan worden met kleine kraan en een relatief eenvoudig crash-deck. Voor de fundering passen we schroefinjectiepalen toe, die met een kleine machine geluid- en trillingsarm kunnen worden geïnstalleerd. De betonmortel kan via de kruipkelder naar de plek van bestemming worden gepompt.

De oplevering van de HOK zal naar verwachting 4e kwartaal 2024 zijn.

Meer over dit project? 

Neem contact op met Kees de Koning

Lees hier meer over het Groene Hart Ziekenhuis

 

Bruto-vloeroppervlak

Bouwsom totaal

Bouwsom constructie

Expertises

Constructieve ontwerp
Bestek- en detailtekeningen
Constructieve berekeningen
Begeleiding bouwdirectie tijdens uitvoering

Hybride foto

ghz.nl