Het Overbeekhuis bestaat uit een betonnen kern, waaraan via een soort betonnen ‘parasol’ de verdiepingen van boven naar beneden zijn afgehangen. Voordeel van deze constructiewijze is dat er geen kolommen in de gevel nodig zijn. Belangrijkste argument voor deze kostbare bouwwijze is waarschijnlijk dat hiermee de stalen buizen en moeren van de firma Overbeek in een bouwkundige toepassing konden worden gedemonstreerd.
Hierna heeft Overbeek in samenwerking met een Engelse projectontwikkelaar de drie andere kantoorgebouwen ontwikkeld. Directeur Irmer was een liefhebber van de typisch Amerikaanse architectuur van Mies van der Rohe en Skidmore, Owings and Merrill (SOM) en benaderde laatstgenoemde. SOM was begin jaren zeventig het grootste Amerikaanse architectenbureau met duizend medewerkers in vijf vestigingen. De drie torens kregen de benaming Europoint. Het Overbeekhuis werd Europoint I; de eigenlijke Europointtorens werden Europoint II, III en IV.
De Europointtorens zijn circa 95 meter hoog en de vloeren hebben een omtrek van 33 bij 47 meter. De gebouwen hebben een opzet met een kern met liften, trappenhuis, toiletten en technische ruimtes met daaromheen vrij indeelbare kantoorruimte. Kolommen en balken in de gevels vormen raamwerken die meedoen in de stabiliteit van het gebouw. De kern en de gevelkolommen zijn in het werk gestort. De vloeren bestaan uit geprefabriceerde balken met daartussen breedplaatvloeren.
Voor meer (historische) informatie over het Overbeekhuis en het Europointcomplex, klik hier.
Inmiddels zijn Europoint II en III in 2018 getransformeerd tot appartementen en gaan ze nu door het leven als de Lee Towers! Wil je meer weten over de Lee Towers, klik dan snel verder!
Meer over dit project?
Bruto-vloeroppervlak
Overbeekhuis: 11.000 m2,
Europointtorens: 33.000 m2
per gebouw
Bouwsom totaal
fl. 180.000.000,-
Bouwsom constructie
–
Expertises
Constructieve ontwerp
Bestek- en detailtekeningen
Berekeningen
Directievoering en toezicht