20 June 2022 95 jaar

Franciscus Ziekenhuis en The Lee Towers

Aronsohn 95 jaar!

 

In de aanloop naar ons 95-jarige jubileum laten we verschillende projecten zien, waarvoor Aronsohn in de afgelopen jaren adviesdiensten heeft geleverd. In de maand juli hebben wij gekozen voor het geschiedenisrijke Franciscus Gasthuis & Vlietland Ziekenhuis en de iconische Lee Towers (voorheen Europoint), beiden in Rotterdam uit de jaren ’70.

FG & Vlietland Zkh

Franciscus Gasthuis & Vlietland Ziekenhuis

Het Sint-Franciscus Gasthuis werd in 1892 geopend op de bovenetage van een distilleerderij aan de Oppert in het centrum van Rotterdam onder het patronaat van de heilige Franciscus van Assisi. Omdat herhaaldelijk patiënten werden weggestuurd wegens ruimtegebrek, was er al snel sprake van een uitbreiding. Ruim een jaar later werd in juni 1893 het nieuwe Sint Franciscus Gasthuis geopend aan de Schiekade. Eén van de belangrijkste verandering in het nieuwe gebouw was de inrichting van een operatiekamer.

De groei van het ziekenhuis was enorm waardoor er in 1896 opnieuw een uitbreiding volgde. Door de aankoop van twee aangrenzende panden kreeg het Gasthuis de beschikking over een zeer groot terrein. In 1915 werd dan ook het startsein gegeven voor de bouw van een nieuw hoofdgebouw.

 

Huidige Gasthuis

Na tientallen jaren werd ook het gebouw aan de Schiekade te klein en is er in 1975 aan de Kleiweg, een geheel nieuw ziekenhuis in gebruik genomen. Het ontwerp was van Kraaijvanger Architecten. Dit is het huidige Franciscus Gasthuis & Vlietland, zoals wij dat nu kennen en dat inmiddels ook al meerdere uitbreidingen en verbouwingen heeft ondergaan.

Aronsohn is sinds het begin (1969) van de nieuwbouw aan de Kleiweg verbonden met het ziekenhuis en levert tot op de dag van vandaag adviesdiensten aan het Franciscus Gasthuis & Vlietland.

The Lee Towers

De Europoint Torens uit 1975 zijn iconische torens in Rotterdam en bestaan uit drie kantoortorens van 95 meter hoog. De torens staan aan het Marconiplein in Rotterdam. Het ontwerp is van het in hoogbouw gespecialiseerde Amerikaanse architectenbureau van L. Skidmore, N.A. Owings en J.O. Merill. Samen met het in 1965 gebouwde Overbeekhuis vormden ze het Europointcomplex, waar tot 2015 verschillende diensten van de gemeente Rotterdam in gevestigd waren.

Na het vertrek van de gemeente Rotterdam in 2015 zijn twee torens getransformeerd tot huurappartementen en kregen de torens de naam The Lee Towers! Ook bij de transformatie van de torens heeft Aronsohn adviesdiensten geleverd. Het ontwerp is van Architectenbureau diederendirrix.

Meer