Constructie

Rotterdam

Opdrachtgever

Dura Vermeer Vastgoed bv

Architect

JKH Architecten

Installatie

Techniplan Adviseurs BV, Technisch dienstverlener Unica

Bouwfysica

DGMR

Realisatie & Projectnummer

2013
Projectnr. 8900

Cornerstone

Hoofdkantoor Dura Vermeer

Naast de luchthaven van Rotterdam wordt een business park ontwikkeld, dat zal voorzien in kantoor- en bedrijfsgebouwen en winkel- en publieksfuncties. Op een prominente plek, recht tegenover het terminalgebouw, is het gebouw Cornerstone gerealiseerd.

Naast 12.750 m² kantoorruimte op maximaal acht bouwlagen telt het gebouw één bovengrondse en drie ondergrondse parkeerlagen, voor in totaal 370 auto’s. Het kantoor bestaat uit twee gebouwdelen met separate entrees, in één van deze gebouwdelen heeft Dura Vermeer zijn hoofdkantoor gevestigd.

Het kantoor bestaat uit een vrijwel vierkante grondvorm van 55 meter met een gat in het midden. Hierdoor ontstaat een vierkante ring met een breedte van de ring van 14,4 meter. Het gebouw telt 9 bouwlagen boven de grond en 3 onder de grond. De vorm van de vloerenvelden grond varieert sterk, waardoor het gebouw technische zeer complex is. Hierdoor is een in het oogspringend uitkragend volume ontstaan van 14,4 meter bij 16 meter. De uitkraging wordt gerealiseerd met een vierendeelligger in de gevel en een inwendig vakwerk, beiden uitgevoerd als staalconstructie. De vloervelden zijn kolomvrij door de toepassing van kanaalplaten met een overspanning van 14,4 meter die dragen op betonnen binnenspouw bladen.

De hoogteligging van het maaiveld is circa 4,5 meter – NAP en de stijghoogte van het grondwater (3,2 meter – NAP) in het Pleistocene zand is van dien aard dat een kelder van 3 meter niet mogelijk is zonder gevaar voor opbarsten. Om te voorkomen dat parkeren bovengronds in het gebouw zou moeten worden opgelost is gekozen een zeer diepe kelder te maken, zo diep dat het gebouw op het Pleistoceen is gefundeerd. Als het ware een fundering op staal. Hiervoor is een bouwput gemaakt met tijdelijke stalen damwanden, verankerd met groutankers en een 2 meter dikke onderwater betonlaag met een verankering met verticale trekankers.

Meer over dit project?

Neem contact op met Michel Schamp

Bruto-vloeroppervlak

24.500 m2

Bouwsom totaal

Bouwsom constructie

€ 6.000.000,-

Expertises

Constructief ontwerp
Bestek
werktekeningen en berekeningen

Publicaties en Prijzen