19 April 2022 95 jaar

Stationspostgebouw Rotterdam

Aronsohn 95 jaar!

 

In de aanloop naar ons 95-jarige jubileum laten we verschillende projecten zien, waarvoor Aronsohn in de afgelopen jaren adviesdiensten heeft geleverd. In de maand mei hebben we gekozen voor het Stationspostgebouw uit de jaren ’50. Het Stationspostgebouw was één van de eerste hoogbouwprojecten van na de oorlog in Rotterdam.

Hoogbouw

In 1955 is het startsein gegeven door de PTT voor de bouw van het Stationspostgebouw, naar een ontwerp van architectenbureau Kraaijvanger. Dit gebouw uit de wederopbouwperiode was speciaal gebouwd als postverwerkingsgebouw. Het gebouw met 15 verdiepingen was uitgevoerd in beton met aan de buitenzijde lichte geglazuurde bakstenen. Het was een van de eerste hoogbouwprojecten van na de oorlog in Rotterdam. De ruime afmetingen (104 bij 36 meter) en de 15 verdiepingen van het gebouw waren nodig om de zeer grote postsorteermachine te plaatsen.

Kunstwerken

De PTT liet het stationspostgebouw voorzien van vele kunstwerken die allemaal wel iets met post en communicatie te maken hebben. Een groot deel van alle kunstwerken is nog aanwezig in het gebouw, met name in de trappenhuizen. Het meest opvallende kunstwerk is wel het mozaïek gevelkunstwerk van Louis van Roode die de volledige hoogte van het gebouw beslaat.

In 2009 is het stationspostgebouw herontwikkeld en dient nu als kantoorverzamelgebouw met als nieuwe naam ‘Central Post’. Het gebouw is in 2019 aangewezen als Rijksmonument.

Meer