28 November 2022 95 jaar

Hourglass en SRON 

Aronsohn 95 jaar!

 

In de aanloop naar ons 95-jarige jubileum hebben we de afgelopen maanden verschillende projecten laten zien, waarvoor Aronsohn adviesdiensten heeft geleverd. Omdat het einde van het jaar nadert hebben wij een finalesprint ingezet en zullen we maandelijks meerdere projecten laten zien. Deze week hebben we twee mooie managementprojecten, te weten Hourglass in Amsterdam uit 2021 en het nieuwe SRON gebouw in Leiden uit 2022. 

Hourglass

Hourglass Amsterdam

De architectuur van Hourglass is geïnspireerd op het werk van de Roemeense beeldhouwer Constantin Brâncuși. De zandlopervorm (hourglass), lichte natuurstenengevel en het warme materiaalgebruik geven het gebouw een klassieke en internationale uitstraling. De lichte en ruime entreehal verwelkomt zowel de bezoekers van advocatenkantoor Loyens & Loeff als de gasten van de 115 luxe ‘premier suites’, voor mensen die langdurig op de Zuidas verblijven. Hourglass is ontwikkeld in opdracht van de Maarsen Groep, naar een ontwerp van architectenbureau Dam & Partners.

In het huidige klimaat van hoge duurzaamheidseisen blijft ook Hourglass niet achter. Hourglass heeft bij oplevering een BREEAM-NL Excellent certificaat ontvangen. Dit certificaat kijkt verder dan alleen energieprestaties en beoordeelt daarnaast onderdelen als flexibiliteit, aanpasbaarheid, bruikbaarheid en comfort van de gebruiker. Hourglass is als smart building ontwikkeld, op basis van deze integrale duurzaamheid en toekomstbestendigheid.

De gebruikte bouwmaterialen hebben een duurzame herkomst. Groene wanden met planten en hout in de afwerking kenmerken Hourglass. Zo ontstaat een aangenaam gevoel van licht en frisse schoonheid. Het gebouw maakt zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht en verse lucht in het gebouw. Dit maakt van Hourglass een gezond gebouw met een hoogwaardig comfort (klimaatklasse A).

Innovatief aanbesteden

Sinds het begin van 2016 is Aronsohn Management bij Hourglass betrokken en heeft het de aanbesteding op basis van een VO verzorgd. Het project maakte gebruik van de door Aronsohn Management ontwikkelde AB-methode. Het opstellen van het DO, het bestek en de uitvoering zijn daarin gefaseerd in respectievelijk fase A1, A2 en fase B, met als aanvulling dat de aannemer al vanaf fase A1 betrokken was. De aannemer adviseerde vanaf het begin het ontwerpteam, waardoor zijn ervaring in de uitvoering vroegtijdig in het ontwerp werd geïmplementeerd.

 

SRON Leiden

SRON Netherlands Institute for Space Research voert fundamenteel wetenschappelijk onderzoek uit om doorbraken te bewerkstelligen in de astrofysica, het exoplaneet- en het aardatmosfeeronderzoek vanuit de ruimte. Daarnaast ontwikkelt het instituut nieuwe technologieën voor satellietinstrumenten, zoals gevoelige sensoren voor röntgen- en infraroodstraling.

Het nieuwe SRON-gebouw in Leiden beschikt over een aantal state-of-the-art laboratoria en werkplaatsen, waar essentiële sensoren voor satellieten ontworpen en vervolgens ter plekke gebouwd worden. Speciale labs zijn onder meer trillingsarme, elektromagnetisch gevoelige cleanrooms en cryolabs.

Na jaren van voorbereidingen ging in oktober 2019 de eerste paal de grond in, waarna bijna 2 jaar later de oplevering volgde. Het gebouw, met een totale oppervlakte van circa 9.000 m2, bestaat verder uit werkplaatsen, kantoren en vergader- en ontmoetingsruimtes, die gesitueerd zijn rondom een ruim atrium. Daardoor wordt elkaar ontmoeten en ideeën uitwisselen enorm verbeterd ten opzichte van het oude gebouw in Utrecht.

Daarnaast draagt de nieuwe locatie bij aan een intensievere samenwerking met topwetenschappers van de Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft en het bedrijfsleven.

Aronsohn Management heeft voor dit project het PvE, het bouwmanagement en de directievoering met toezicht verzorgd, dat is aanbesteed op basis van een VO+. Het ontwerp is van Ector Hoogstad Architecten.

Meer lezen over SRON? Lees dan onze blog geschreven door Aronsohn Management projectleider, Arie van der Ven.

Meer