Constructie

Vlissingen

Opdrachtgever

WVO Zorg

Architect

Atelier Pro

Installatie

Nobel Advies

Bouwfysica

DGMR

Realisatie & Projectnummer

2017
Projectnr. 9772

WVO Woonzorgcentrum Scheldehof Vlissingen

Van zware plaatwerkerij naar woonzorgcentrum van de toekomst

In en naast de voormalige monumentale Zware Plaatwerkerij van “De Schelde” in hartje Vlissingen is een nieuw zorgcentrum gebouwd met een mix van functies: woningen, vrije tijd, recreatie, ontmoeten. Het plan omvatte 53 somatische woningen, 6 PG groepswoningen, 54 zorg (aanleun) woningen aangevuld met een brasserie, opleidingsruimte, atelierruimten, kapsalon, winkel, fysiotherapieruimte, theaterzaal en parkeergarage. Een gedeelte hiervan is gebouwd op een braakliggend terrein ZO van de plaatwerkerij. Voor de constructiewijze is gekozen voor een opzet die veranderingen in de toekomst maximaal mogelijk maakt. Dit betekent dat woningscheidende wanden niet dragend zijn en dat de vloeren aan de onderzijde vlak zijn. Het oudste deel van de plaatwerkerij is uit 1921 en is in de jaren daarna veelvuldig aangepast. De omvang is lxbxh = 78x24x21m.

Het constructieprincipe is eenvoudig, ingeklemde kolommen die 2 zware bovenloopkranen ondersteunden en vakwerkspanten voor het dak. Het dak werd gevormd door glas en cassetteplaten van lichtbeton. De gevelvulling bestond uit metselwerk. De gesloten gevel is opengebroken met veel glas. De grote deuren zijn ook opengezet. Binnen staan drie verdiepingen woningen en vides als een ‘los meubelstuk’ in de enorme ruimte. Ook hier is een constructiesysteem gebruikt dat toekomstige veranderingen maximaal mogelijk maakt, dus werden kolommen toegepast als verticaal dragende elementen en zijn stalen balken gebruikt die vrijwel niet onder de vloer uitsteken. Deze structuur zorgde er eveneens voor dat de begane grond van de plaatwerkerij ruimtelijk open bleef en toegankelijk werd voor publiek. Publieke functies in dit gebied dragen zorg voor een levendige ruimte. Voor de bouw in de plaatwerkerij was een nieuwe paalfundering nodig omdat de hal binnen niet over een gefundeerde vloer beschikte.

Meer over dit project?

Neem contact op met Krikor Cekem

Bruto-vloeroppervlak

18.980 m² (totaal)
11.778 m2 (nieuwbouw)
7.202 m2 (renovatie)

Bouwsom totaal

Bouwsom constructie

Expertises

Constructieve ontwerp
Bestek- en detailtekeningen
Constructieve berekeningen

Publicaties & prijzen

Winnaar WAN Award  Healthcare 2018
Zorgbouw van jaar 2018
Winnaar Architecture, Construction en Design Award 2018 (Housing category)