Constructie

Leiden

Opdrachtgever

Hogeschool Leiden

Architect

BRTArchitecten Alkmaar, projectarchitect Eric van Wel BNA

Installatie

-

Bouwfysica

-

Realisatie & Projectnummer

2009
Projectnr. 8908

Uitbreiding Hogeschool Leiden

Nieuwbouw en extra bouwlaag

Vanwege een sterke toename van studenten was de Hogeschool Leiden genoodzaakt de clusters Zorg en Welzijn, Management en Bedrijf en Techniek en Educatie, uit te breiden met nieuwe onderwijsruimten voor theorie, praktijk en algemene ruimten.

De uitbreiding is gerealiseerd in een nieuwe vleugel en een extra laag op een bestaand gebouw.
De nieuwe vleugel is een verrassend vormgegeven leeromgeving met een open en dynamisch karakter. Er is onder meer een collegezaal, een tweede aula, een gymzaal en een grand café in ondergebracht. De inrichting is afgestemd op de eisen van nieuwe onderwijsvormen. Daarom zijn er veel studentenwerkplekken, een leerplein, ruimtes voor groepswerk en een multimedialab.

De speelse architectuur maakt het gebouw transparant en leefbaar. Het grand café is een uitnodigende ontmoetingsplaats en de faciliteitenboulevard bundelt alle benodigde studievoorzieningen, van helpdesk tot repro. De nieuwbouw sluit naadloos aan bij het bestaande gebouw uit 1999 en de uitbreiding van 2003, metselwerk gevels en prefab betonnen binnengevel en stalen kozijnen. Ook is er oog voor duurzaamheid, door het toepassen van warmte-koude opslag. Met het oog op de flexibiliteit zijn er grote kolomvrije ruimten gerealiseerd. Voor de vloeren zijn hoofdzakelijk kanaalplaten toegepast en geïntegreerde stalen liggers. Voor uitkragingen en verder reductie van kolommen op de begane grond, zijn tevens stalen vakwerken geïntegreerd in de bouwkundige elementen van de verdieping.

Meer over dit project?

Neem contact op met Michel Schamp

Bruto-vloeroppervlak

15.000 m2 bvo

Bouwsom totaal

€ 13.900.000,-

Bouwsom constructie

€ 4.100.000,-

Expertises

Constructief ontwerp
Besteksontwerp
Uitvoeringsontwerp
Berekeningen
Kostenramingen.

Publicaties & prijzen