Constructie

Den Haag

Opdrachtgever

Gemeente Den Haag

Architect

Rudy Uytenhaak Architectenbureau b.v.

Installatie

Halmos Adviseurs

Bouwfysica

-

Realisatie & Projectnummer

2010
Projectnr. 8800

Stadskantoor Leyweg

Herkenningspunt in de stad

Het nieuwe stadskantoor aan de Leyweg in Den Haag is met zijn opvallende driehoekige vorm een markant gebouw. De aan een zijde uitkragende punt vormt een herkenningspunt in het vernieuwde stadsdeel.

Het gebouw bestaat uit een hoogbouw (h=70 meter) met een 3-hoekige plattegrond en een daaromheen aansluitende laagbouw (h=13 meter). Onder het gehele gebouw bevindt zich een parkeerkelder. De draagstructuur van de hoogbouw wordt gevormd door deels prefab en deels in situ betonnen buitengevels en een stalen vakwerkachtige gevelbuis in het atrium. Vloeren overspannen in één keer de 14 meter tussen buiten- en atriumgevel. De hoeken van de driehoek worden opgevangen door het toepassen van een staalconstructie bestaande uit balken en kolommen op de bissectrice van de hoek. Buiten de thermische schil is de atriumbuis geplaatst, de verticale belastingen worden door stalen hoedliggers en kolommen op de knopen van de atriumconstructie ingeleid middels zware consoles aan de gevelbuis. De temperatuursbelastingen op de buiten staande atriumconstructie zijn meegenomen in de berekening.

Footprint vergroot

Doordat de hoogbouw aan één zijde hoger is, concentreert de belasting zich aan de hoge zijde van het gebouw en in verband met de draagstructuur voor de hoeken worden de stabiliteitselementen door verticale belastingen extra op buiging belast. De ‘footprint’ van de atriumconstructie is mede daarom vergroot door twee zware schoren van de atriumconstructie naar de fundering van de gevels toe te voegen. Als paalsysteem is gekozen voor trillingsvrije grondverdringende palen met groutinjectie. Ook hier een maximale transparantie zodat onvermijdelijke constructieve elementen zo slank mogelijk moeten zijn. In de neus wordt een auditorium gesitueerd met circa 250 zitplaatsen. De uitkraging van 22 meter wordt gedragen door hoge vakwerken in de wanden van het auditorium.

Meer over dit project?

Neem contact op met Michel Schamp

Bruto-vloeroppervlak

40.000 m2

Bouwsom totaal

€ 59.000.000,-

Bouwsom constructie

€ 20.200.000,-

Expertises

Constructief ontwerp
Berekeningen
bestek- en detailtekeningen van de betonnen elementen