Constructie

Breda

Opdrachtgever

Gemeente Breda

Architect

Claus en Kaan Architecten

Installatie

-

Bouwfysica

-

Realisatie & Projectnummer

2003
Projectnr. 7900

Stadskantoor Breda

De uitbreiding van het stadskantoor bestaat uit een 117 meter lange en 19 meter brede kantoorstrook van drie verdiepingen op het Chasse-terrein in Breda.

Het gebouw, dat boven de entree van de parkeergarage en een toegangsweg is gerealiseerd, staat op V-vormige kolommen. De uitbreiding is met twee loopbruggen verbonden met de bestaande stadskantoren.

Voor de uitbreiding van het Stadskantoor te Breda is een 120 m lange en 3 verdiepingen hoge brugconstructie ontwikkeld. Deze brug overkluist de toegangsweg naar de woningen op het Chassé terrein, de schuin doorstekende in- en uitrit van de parkeergarage onder het Chassé terrein en het expeditieterrein van het Chassé theater. De steunpunten van de brug zijn gesitueerd op de vrije plaatsen tussen de wegen voor het stadsverkeer en draaicirkels voor grote vrachtwagens.

Gedeeltelijk hebben deze steunpunten hun vorm gekregen als rijen V-kolommen, elders zorgen verticale stalen kolommen voor de ondersteuning.

De opbouw boven de eerste verdiepingsvloer is geheel uitgevoerd in een staalskelet met kanaalplaatvloeren, voorzien van druklagen.

Om de overkluizingen met overspanningen tot 28,80 meter en een uitkraging van 14,40 meter te realiseren zijn in de gevel en in het middenstramien vakwerken gemaakt van drie verdiepingen hoog. Daarbij fungeren de vloerliggers als regels en de kolommen als de verticalen voor deze vakwerken. Voor de diagonalen is gekozen voor massieve trekstaven rond 80 mm, die door het hart van de vloerliggers en kolommen worden gevoerd en die met stelmoeren worden gespannen.

Tenslotte wordt de verbinding met de bestaande delen van het stadskantoor verzorgd door twee verbindingsbruggen met glazen wanden op het niveau van de tweede verdieping.


Meer over dit project?

Neem contact op met Michel Schamp

Bruto-vloeroppervlak
7.500 m2

Bouwsom totaal

Bouwsom constructie

Expertises

Constructief ontwerp
Berekeningen
Bestek- en detailtekeningen

Publicaties & prijzen