Constructie

Almelo

Opdrachtgever

Gemeente Almelo

Architect

Kraaijvanger Architecten

Installatie

Valstar Simonis

Bouwfysica

DGMR

Realisatie & Projectnummer

februari 2015
Projectnr. 9560

Stadhuis Almelo

Tussen het centraal station en het centrum van Almelo is het nieuwe stadhuis van de gemeente Almelo gebouwd.

De publieke en logistieke functies bevinden zich in de laagbouw of plint. Centraal op de laagbouw zijn twee geschakelde torens verrezen waarin zich de kantoorruimtes bevinden.

Niet alleen de torens staan verschoven ten opzichte van elkaar, maar ook de verdiepingsvloeren liggen in hoogte verschoven ten opzichte van elkaar. Deze split-levelvloeren zijn verbonden met trappen die zich in atriumachtige trappenhuizen bevinden. Op het dak van de laagbouw bevinden zich parkeergelegenheden onder een gedeeltelijk open dak met een mos-sedum dakbedekking.

De hoge duurzaamheidsambitie van de gemeente Almelo is vertaald in een score Excellent volgens de BREEAM methodiek. In de hoofddraagconstructie komt dit tot uitdrukking in materiaalbeperkende maatregelen in de betonnen vloeren, een geïntegreerd voorgespannen vloersysteem met betonkernactivering zodat de verdiepingshoogte (en daarmee gebouwhoogte) kon worden beperkt. Door de toepassing van hoogwaardige materialen, die zijn geleverd met een ISO14001 certificaat, konden dimensies van constructieve onderdelen beperkt blijven.

Bekijk hieronder een filmpje waarin de totstandkoming van het stadhuis uiteen wordt gezet.

Meer over dit project?

Neem contact op met Michel Schamp

Bruto-vloeroppervlak

17.500 m²

Bouwsom totaal

€ 30.000.000,-

Bouwsom constructie

€ 6.250.000,-

Expertises

Constructieve ontwerp
Bestek- en detailtekeningen
Detailberekeningen