Constructie

Rotterdam

Opdrachtgever

Stichting Ronald McDonald Huis Sophia

Architect

EGM Architecten bv

Installatie

Royal HaskoningDHV

Bouwfysica

-

Realisatie & Projectnummer

2008
Projectnr. 8757

Ronald McDonald huis Sophia

Een familiehuis voor zieke kinderen

Het Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam bevat 28 royale gastenkamers waar gezinnen zo dicht mogelijk bij hun zieke kinderen, die zijn opgenomen of worden behandeld in het Erasmus MC-Sophia, kunnen verblijven. In het huis is er ook een gezamenlijke woonkamer, eetkeuken en dakterras voor de gasten.

Het nieuwe Ronald McDonald Huis in Rotterdam is gebouwd op het terrein van het Erasmus Medisch Centrum. De beschikbare kavel grond bepaalde de driehoekige vorm van het gebouw. Om het volledige programma van eisen in het gebouw te krijgen waren 10 bouwlagen nodig.

Voorafgaand aan de bouw zijn enkele kleinere opstallen van de voormalige entree van het Sophia gesloopt, waarbij de betonnen palen zijn achtergebleven. Aan de te handhaven fundering van de naastgelegen kliniek zijn enkele aanpassingen uitgevoerd.

Het skelet van de nieuwbouw heeft aan de twee korte zijden van de driehoek een dragend binnenspouwblad van geprefabriceerde betonnen elementen. Deze aldus ontstane betonwanden verzorgen ook de stabiliteit van het gebouw. De lange gevel aan de zijde van de Wytemaweg is grotendeels ingevuld met glaspui. Tussen de 7e en de 10e verdieping is in 2 gevels een stalen vakwerkconstructie toegepast om een uitkragende punt van het gebouw mogelijk te maken.

De verdiepingsvloeren bestaan hoofdzakelijk uit voorgespannen kanaalplaten met een gewapende druklaag, opgelegd op geïntegreerde stalen liggers. Plaatselijk zijn massieve betonvloeren toegepast. De liggers worden gedragen door stalen kolommen die met een coating de benodigde brandwerende bescherming gekregen hebben. Het geheel is gefundeerd op ter plaatse gestorte betonbalken en -poeren en voorgespannen prefab.

Meer over dit project?

Neem contact op met Kees de Koning

Bruto-vloeroppervlak

3.300 m2 bvo,

Bouwsom totaal

€ 6.200.000,-

Bouwsom constructie

€ 1.000.000,-

Expertises

Constructief ontwerp
Berekeningen
Bestek- en detailtekeningen

Publicaties & prijzen