Constructie

Wageningen

Opdrachtgever

Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Architect

Ector Hoogstad Architecten

Installatie

Valstar Simonis

Bouwfysica

-

Realisatie & Projectnummer

2013
Projectnr. 9275

Onderwijsgebouw Orion

Flexibel en efficiënt gebouw

Orion is het tweede centrale onderwijsgebouw op de campus van de Wageningen Universiteit.

Het is een flexibel en efficiënt gebouw dat noodzakelijk was om de verwachte groei van de onderwijsvraag aan deze universiteit op te kunnen vangen.

Het 123 gebouw bevat uitsluitend algemene voorzieningen zoals: horeca, collegezalen, instructie- en practicumruimten. De ordening van deze ruimten binnen het gebouw heeft een rationele grondslag. De drukst bezochte ruimten zoals de grand café, restaurant en collegezalen, zijn zo dicht mogelijk bij de begane grond. De ruimten met een zwaar installatieniveau, de practicumzalen zijn zo hoog mogelijk in het gebouw, direct onder de installatieruimten. Vorm en structuur van het gebouw komen voort uit de collegezalen, die zowel separaat gebruikt kunnen worden als ook gekoppeld tot een groot auditorium met bijna achthonderd zitplaatsen. Deze grote waaiervormige ruimte is in verband met de verwachte verkeersstromen laag in het gebouw geplaatst en toch volledig kolomvrij gehouden. Hieruit ontstaat de typische gebouwmassa met een vijfhoekige plattegrond die op de hooggelegen verdiepingen wordt uitgehold door een grote patio.

Ook in dit project speelde duurzaamheid een hoofdrol. De intensiefst gebruikte ruimten liggen steeds aan gevels met een minimale zonbelasting op het noorden en rondom de patio, die door een lamellendak schaduwrijk blijft. Een uitgebalanceerd integraal technisch ontwerp zorgt voor een minimale energiebehoefte, waarin het gebouw voor een deel zelf voorziet door middel van een grootschalige toepassing van fotovoltaïsche cellen in het dak.

Meer over dit project?

Neem contact op met het secretariaat

Bruto-vloeroppervlak

21.000 m2

Bouwsom totaal

€ 37.500.000,-

Bouwsom constructie

€ 10.000.000,-

Expertises

Constructieve ontwerp
Bestek- en detailtekeningen
Detailberekeningen