Bouwmanagement

Amsterdam

Opdrachtgever

SAX Vastgoed V.O.F

Architect

Diederik Dam (Dam & Partners)

Installatie

DWA

Bouwfysica

-

Realisatie & Projectnummer

februari / mei 2020
Projectnr. 10087

Nieuwbouw Hourglass

Een mix van kantoor, hotelappartementen en commercie

Op de Zuidas in Amsterdam is nieuwbouw Hourglass ontwikkeld. Hourglass is een toren met een hoogte van 80 meter waarin een mix van kantoor-, extended stay hotelappartementen en commerciële functies zijn gehuisvest. De kenmerkende zandlopervorm is ontwikkeld op een prominente locatie op kavel 3 Noord langs de Parnassusweg.

Dit kavel bevond zich tussen het openbaar vervoer en de VU en het VUmc. Hierdoor was het gelegen aan een belangrijke verbinding voor langzaam verkeer en was het daarnaast goed bereikbaar voor de belangrijkste uitvalswegen. De toren is voorzien van een 2-laagse ondergrondse parkeerkelder, een dakterras en op de begane grond is er plaats voor commerciële ruimtes. De in totaal 18 verdiepingen zijn goed voor 35.000 m2 BVO.

Naast de ontwikkelingen van Gershwin Brothers en NoMA House is Hourglass het derde project op de Zuidas waar Aronsohn Management bij betrokken is geweest. Wederom verzorgde Aronsohn het bouwmanagement namens SAX Vastgoed V.O.F. (een initiatief van Maarsen Groep en Beheer Brouwershoff).

Sinds het begin van 2016 is Aronsohn Management bij Hourglass betrokken en heeft de aanbesteding op basis van een VO verzorgd. Het project maakte gebruik van de door Aronsohn Management ontwikkelde AB-methode. Het opstellen van het DO, het bestek en de uitvoering zijn daarin gefaseerd in respectievelijk fase A1, A2 en fase B met als aanvulling dat de aannemer al vanaf fase A1 betrokken was. De aannemer adviseerde vanaf het begin het ontwerpteam, waardoor zijn ervaring in de uitvoering vroegtijdig in het ontwerp werd geïmplementeerd.

Hoge duurzaamheidseisen

Fase A1 is in november 2016 afgerond. Nog voordat het definitieve DO gereed was (einde fase A1), is Hourglass gekocht door Bouwinvest. Advocatenkantoor Loyens & Loeff is hoofdhuurder van het nieuwe gebouw en heeft 15.500 m2 vvo gehuurd. Daarnaast zal de internationaal opererende PREM Group een hotel met 115 appartementen gericht op langer, zakelijk verblijf, gaan exploiteren. Hourglass is een duidelijke toevoeging voor de groeiende Zuidas.

In het huidige klimaat van hoge duurzaamheidseisen blijft ook Hourglass niet achter. Hourglass heeft bij oplevering een BREEAM-NL Excellent certificaat ontvangen. Dit certificaat kijkt verder dan alleen energieprestaties, maar beoordeelt daarnaast onderdelen als flexibiliteit, aanpasbaarheid, bruikbaarheid en comfort van de gebruiker. Hourglass is als smart building ontwikkeld op basis van deze integrale duurzaamheid en toekomstbestendigheid. De gebruikers zullen bijvoorbeeld verlichting en temperatuur met een smartphone kunnen bedienen. Daarnaast is het ook mogelijk om gegevens over bezetting en klimaat te registreren. Deze informatie kan vervolgens ingezet worden om het beheer en het gebruik van Hourglass te optimaliseren op de actuele wensen van de bewoners. Hourglass is daarom niet zomaar een gebouw, maar een vooraanstaande toevoeging aan de Zuidas.

Meer over dit project?

Neem contact op met Gerwin van der Panne

Bruto-vloeroppervlak

35.000 m2

Bouwsom totaal

Bouwsom constructie

Expertises

Directievoering
Bouwmanagement
Risico gestuurde kwaliteitsborging

Publicaties & prijzen