Constructie

Rotterdam

Opdrachtgever

Innocent Drinks, UK

Architect

Van Aken CAE

Installatie

Deerns raadgevende Ingenieurs

Bouwfysica

-

Realisatie & Projectnummer

2021
Projectnr. 10361

Nieuwbouw Fresh Trading

De Blender: Fruitdrankjesfabriek 

In het Rotterdamse havengebied is een nieuwe productiefaciliteit gebouwd, genaamd De Blender, voor Innocent Drinks (werkmaatschappij Fresh Trading BV), de grootste producent van fruitdrankjes in Europa. Het complex bestaat uit een grote productiehal, waar de binnenkomende grondstoffen verwerkt, gemixt en gebotteld worden. Daarnaast bestaat het uit een volledige geautomatiseerd koelmagazijn voor de opslag van het gerede product, een kantoorgebouw voor de medewerkers en diverse facilitaire gebouwen, zoals een 25kV energiestation en een loshal voor de tanktrucks. Op het terrein zijn verder nog een park met PV-panelen en een windturbine gepland.

De gebouwen van de Blender omslaan samen ongeveer 30.000 m2 BVO. Voor de opdrachtgever staat het welzijn van de medewerkers hoog in het vaandel en is duurzaamheid een must. Niet alleen is gestreefd naar BREEAM_NL Outstanding en WELL-certificering, maar bovenal was een CO2 neutrale voetafdruk een absolute voorwaarde voor zowel het ontwerp en de realisatie als voor de exploitatiefase. De gebouwen liggen op een terp zodat ook tijdens extreem hoge waterstanden in de toekomst de kostbare investering beschermd blijft.

Hoge eisen voedselveiligheid

De productiehal en facilitaire gebouwen hebben grotendeels een fundering op staal. Alleen voor de fabriek en voor het magazijngebouw zijn prefab geheide palen toegepast om de zeer hoge belastingen te kunnen opnemen en daarbij aan de vervormingseisen te kunnen voldoen. De funderingen bestaan verder uit een ter plaatse gestorte betonconstructie. De opgaande constructie bestaat uit een staalskelet met vloeren van kanaalplaten. Door de hoge eisen, die aan de voedselveiligheid worden gesteld, is de productiefaciliteit qua hygiëne te beschouwen evenals een laboratorium. Dat geldt zeker voor de ruimtes waarin de ingrediënten worden gemengd.

Daarnaast zijn de installaties van de nieuwbouw Fresh Trading – De Blender, die benodigd zijn voor het koelen en het handhaven van de luchtkwaliteit, zwaar en geven een hoge belasting op dak en tussenvloeren. De verdiepingsvloeren zijn ontworpen op een veranderlijke belasting van 1500 kg/m2 bij een vloeroverspanning van 8,5 meter. De vloer van het gekoelde magazijn is ontworpen op een belasting van 120 kN/m2 en is gefundeerd op palen met korte overspanningen om de hoeveelheid wapening te beperken. De vloer van de productiefaciliteit is uitgewerkt op 50 kN/m2 en is gefundeerd op staal.

Flexibiliteit

Aronsohn heeft binnen het CSA-ontwerpteam (civil, structural, architectural) vanaf de eerste ontwerpfases de rol als adviseur constructies en hoofdconstructeur ingevuld. Centraal in het ontwerpproces stond de grotendeels geautomatiseerde keten van apparatuur die benodigd is om de binnenkomende grondstoffen te ontvangen, te verwerken, te mixen, te verpakken en tenslotte als gereed product te distribueren; de constructie is hieromheen ontworpen. Complicerende factor daarbij was onder meer dat die apparatuur state-of-the-art zou zijn en vaak specifiek voor deze fabriek ontwikkeld moest worden, waardoor de specificaties en eisen nog niet beschikbaar waren tijdens het ontwerp- en bouwproces. Dat vroeg de nodige flexibiliteit van zowel de ontwerpers als van het gebouwontwerp zelf. Aronsohn heeft in de uitvoeringsfase de detailuitwerking verzorgd van de paalfundering en alle ter plaatse gestorte beton, als hoofdconstructeur de uitwerkingen van alle constructieve werkpakketten begeleid en gecontroleerd, en bovendien de uitvoeringskwaliteit bewaakt van de constructie in het werk.

Wil je weten wat Aronsohn voor jou kan betekenen, lees dan onze Expertise en Diensten pagina.

Meer over dit project?

Neem contact op met Kees de Koning

Bruto-vloeroppervlak

30.000 m²

Bouwsom totaal

Bouwsom constructie

Expertises

Constructief ontwerp van VO t/m UO
Uitwerking in BIM
Controle werk derden
Toezicht in de uitvoeringsfase

Publicaties & prijzen