Constructie

Rotterdam

Opdrachtgever

OVG Real Estate

Architect

Dam & Partner Architecten

Installatie

Deerns raadgevende ingenieurs

Bouwfysica

-

Realisatie & Projectnummer

2017
Projectnr. 10034

Kantoorgebouw MM25 

In opdracht van OVG Real Estate heeft Aronsohn het constructief ontwerp geleverd voor de verbouwing van het voormalige hoofdkantoor van Eneco kantoorgebouw MM25 aan de A20 in Rotterdam. Architectenbureau Dam & Partners was verantwoordelijk voor het architectonische ontwerp.

De bestaande constructie bestond uit een in het werk gestort betonskelet van kolommen en vloeren die zijn gestabiliseerd door vier kernen en twee stabiliteitswanden verdeeld over het gebouw. De vloeren waren 250 mm dik en hadden ter plaatse van de kolommen een verdikking (kolomkoppen) van 200mm. In het gebouw waren geen dilataties aanwezig en alle constructieve onderdelen waren monoliet  verbonden. In zijn geheel had de constructie zeer veel samenhang.

Het kantoorgebouw MM25 is gestript en voorzien van een nieuwe gevel en nieuwe installaties. Bovenop het gebouw is een verdieping toegevoegd. Ter plaatse van de entree is een nieuw atrium tegen het gebouw gerealiseerd en op de 1e verdieping is een vide aangebracht. In de oksel van het gebouw zijn de 2e tot en met de 7e verdieping uitgebreid met uitkragende vloeren. Op de 9e en 10e verdieping zijn op een later moment ook vides gemaakt in verband met huurderswensen.

Smart Building

Om een geheel open karakter te realiseren  is de hoofdkern van het gebouw op de 2e t/m 9e verdieping doorgebroken. Met behulp van diverse versterkingen aan de betonnen kernen is dit mogelijk gemaakt. De bestaande parkeergarage op het terrein is aan twee zijden uitgebreid om aan de nieuwe parkeerbehoefte te voldoen.

De innovatieve technologieën die toegepast zijn in OVG’s prijswinnende ontwikkeling ‘The Edge’ zijn ook bij dit project toegepast. Hierdoor is er een “Smart Building” gerealiseerd. Na de renovatie heeft het gebouw energielabel A en geeft het daarmee invulling aan de doelstelling van het Klimaatverdrag 2020.

Voor meer informatie over renovaties, herontwikkelingen en transformaties, klik hier.

Meer over dit project?

Neem contact op met Michel Schamp

Bruto-vloeroppervlak

16.000m²

Bouwsom totaal

Bouwsom constructie

Expertises

Constructieve ontwerp
Bestek- en detailtekeningen
Constructieve berekeningen

Publicaties & prijzen