Constructie

Amsterdam

Opdrachtgever

ABN-AMRO Bank nv

Architect

Pei Cobb Freed & Partners, New York

Installatie

-

Bouwfysica

-

Realisatie & Projectnummer

1999
Projectnr. 6900

Hoofdkantoor ABN AMRO

Het complex aan de zuidzijde van de rijksweg A10 bestaat uit circa 90.000 m2 bovenbouw en twee ondergrondse parkeerlagen van circa 22.000 m2 voor 750 auto’s.

De onderbouw is gerealiseerd in een bouwput van gemiddeld 9,00 meter -NAP en bestaat uit een ter plaatse gestorte betonconstructie.

Het complex bestaat uit de volgende onderdelen:
Een tweetal kantoortorens van resp. 105 en 65 meter hoog. Boven in de hoogste toren zetelt de Raad van Bestuur.
Een viertal “courtyard” gebouwen van vijf en zes verdiepingen, waarin zijn onderge­bracht centrale ontvangsthal, kantoorruimten, vergaderzalen, restaurant, expeditie­hof, congreszaal en auditorium.
Een centrale dealingroom van 55×55 meter.

De torens worden gekenmerkt door overhellende gevels, grote openingen in de gevels, vides op diverse niveaus en een groot overstek van 6,00 tot 8,00 meter boven niveau 7. Deze torens worden uitgevoerd in een combinatie van gedeeltelijk hoogwaardige beton: ter plaatse gestort, geprefabriceerd en/of voorgespannen.

De courtyard gebouwen bestaan uit geprefabriceerde kolommen, (rand-)balken en holle kanaalplaten. Belangrijke afwijkingen van dit systeem doen zich voor bij ruimten die uit functionele overwegingen grote vrije overspanningen vragen.

De dealingroom wordt overkapt met een indrukwekkende staalconstructie ondersteund door een zeer beperkt aantal kolommen om een maximale communicatie in deze ruimte te garanderen.

Meer over dit project?

Neem contact op met het secretariaat

Bruto-vloeroppervlak 

Kantoren: 90.000 m2 bvo
Parkeren: 22.000 m2 bvo

Bouwsom totaal

fl. 350.000.000,-

Expertises

Constructief ontwerp en berekeningen
Bestek- en detailtekeningen

Publicaties & prijzen