Constructie

Delft

Opdrachtgever

HollandPTC

Architect

de Jong Gortemaker Algra Architecten

Installatie

Sweegers en de Bruijn

Bouwfysica

-

Realisatie & Projectnummer

2016
Projectnr. 9350

HollandPTC Delft

Particle Therapy Centre

Het Holland Particle Therapy Centre biedt een nieuwe behandeling in de strijd tegen kanker. Het Erasmus MC uit Rotterdam en het Leids UMC hebben nauw samengewerkt met de TU Delft om in 2016 dit eerste Nederlandse behandelingscentrum voor protonentherapie te starten. In het HollandPTC worden ongeveer 600 kankerpatiënten per jaar behandeld, waarbij kinderen een belangrijke doelgroep zijn. Naast uitstekende patiëntenzorg verzorgt HollandPTC ook onderwijs en biedt het ruimte aan baanbrekend wetenschappelijk onderzoek.

Het compacte gebouw, ontworpen door dJGA Architecten, biedt een patiëntvriendelijk omgeving waarin zowel onderzoek als een optimale behandeling kan plaatsvinden. Het complex bestaat uit een zogenoemd courant gedeelte, waarin met name poliklinische en beeldvormende medische functies zijn ondergebracht alsmede kantoor- en logistieke functies, als een incourant gedeelte dat gevormd wordt door bunkers met daarin de specialistische protonen-apparatuur. Die bunkers hebben zware ter plaatse gestorte betonnen wanden en vloeren tot 4 meter dikte.

Het courante deel heeft vloeren van kanaalplaten en breedplaten gedragen door geïntegreerde stalen liggers op prefab betonnen kolommen. Hiermee is een casco gerealiseerd met zwaar belastbare vloeren met een hoge indelingsflexibiliteit.

Zie hieronder een 3D filmpje van HollandPTC om een indruk te krijgen van het ontwerp.

Meer over dit project?

Neem contact op met Kees de Koning

Bruto-vloeroppervlak

7.500 m2

Bouwsom totaal

€ 22.500.000,-

Bouwsom constructie

€   7.500.000,-

Expertises

Constructieve ontwerp
Bestek- en detailtekeningen
Constructieve berekeningen

Publicaties & prijzen