Constructie

Delft

Opdrachtgever

Technische Universiteit Delft

Architect

Jeanne Dekkers Architectuur

Installatie

-

Bouwfysica

-

Realisatie & Projectnummer

2007
Projectnr. 8637

Geotechnologie CITG TU Delft

Het kopgebouw van het door Van den Broek en Bakema ontworpen gebouw voor Civiele Techniek is het nieuwe faculteitsgebouw Geotechnologie geworden.

De gevel is gestript en voorzien van een nieuwe glazen gevel. Het ontwerp is van Jeanne Dekkers Architecten.

De kop van het gebouw van Civiele Techniek is toentertijd ontworpen voor tekenzalen voor handmatig tekenen en huisvestte op de begane grond de vakgroep Grondmechanica. Als gevolg van samenwerking en integratie is dit bouwdeel omgebouwd tot de nieuwe huisvesting voor afdeling Geotechnologie van de faculteit CiTG. De oorspronkelijke constructie uit 1970 bestaat uit een betonskelet met vlakke vloeren op kolommen. Het gebouw kent in de diepte 3 beuken. De verdiepinghoogte is 6,3 meter in de beuken die achter de gevels liggen en in de middenbeuk was een entresol gemaakt. Bijzonder is dat de kolommen verspringen op het niveau van de 1e verdieping.

Voor de nieuwe functie zijn in de beuken achter de gevel vides gemaakt waardoor de totale hoogte van de vide wel 12 meter werd. Hierdoor is daglicht heel diep naar binnen gebracht en werd het eveneens mogelijk zeer hoge proefopstellingen te realiseren. Die vides zijn echter zo gepositioneerd dat er maar eenvoudige ingrepen in de oorspronkelijke constructie nodig waren. Het verticaal transport is georganiseerd in een nieuw gebouwd trappenhuis in de kop van het gebouw. De gevel is geheel van glas dat is voorzien van een print. Het gebouw dat voordien een zeer gesloten karakter had door het gebruik van beton gevelelementen is hierdoor volkomen veranderd en is de eyecatcher geworden van het TU complex.


Meer over dit project?

Neem contact op met het secretariaat

Omvang:

4.500 m2 bvo

Bouwsom totaal

€ 4.500.000,-

Bouwsom constructie

€ 750.000,-

Expertises

Constructief ontwerp
Berekeningen
Bestek- en detailtekeningen

Publicaties & prijzen