Bouwmanagement

Eindhoven

Opdrachtgever

FOM DIFFER

Architect

Ector Hoogstad

Installatie

Deerns raadgevende ingenieurs

Bouwfysica

-

Realisatie & Projectnummer

2015
Projectnr. 9595

DIFFER 

Gebouw met combinatie van functies

FOM-Rijnhuizen is in 2012 gestart met haar missie van funderend energieonderzoek, onder de nieuwe naam FOM-instituut DIFFER (Dutch Institute for Fundamental Energy Research). Voor een betere huisvesting en voor een betere inbedding in de academische omgeving is DIFFER in 2015 verhuisd naar een universitaire campus. In 2010 deden de Nederlandse universiteiten voorstellen voor de vestiging van het instituut op hun campus en het FOM Uitvoerend Bestuur koos de campus van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Daar staat nu een nieuw gebouw om het instituut DIFFER onderdak te bieden. Aronsohn Management is eind 2011 geselecteerd als bouwmanager voor dit project.

Het gebouw behelst een combinatie van functies waaronder experimenteerhallen, experimenteerruimtes, kantoren, vergaderfaciliteiten, etc. Het gebouw is circa 11.000 m2 BVO groot en is gepositioneerd op een centrale plek op de campus van de TU Eindhoven. Het ontwerp is van Ector Hoogstad Architecten en het betreft een drielaags gebouw met daar boven een technische laag. Communicatie van buiten naar binnen en vice versa en de communicatie in het gebouw zelf zijn van groot belang bij dit ontwerp. Daarnaast is het een veranderbaar gebouw waarbij wijzigingen in het onderzoek gemakkelijk gefaciliteerd kunnen worden.

Duurzaamheid was een belangrijk thema voor de opdrachtgever, daarom was gekozen voor een Breeam certificering met het ambitieniveau very good. Maar inmiddels heeft het project het BREEAM “Excellent” Certificaat behaald. Bij de oplevering in 2015 werd DIFFER het eerste laboratoriumgebouw in Nederland met deze BREEAM Excellent score.

Meer over dit project?

Neem contact op met Gerwin van der Panne

 

Bruto-vloeroppervlak

11.000 m2

Bouwsom totaal

Expertises

Bouwprojectmanagement
Directievoering
Prijsvorming en toezicht

Projectfases: SO tot en met nazorg

Publicaties & Prijzen