02 mei 2022 Blogs

Naturalis: gebouw met hoge WOW-factor

In 2019 is Naturalis Biodiversity Center in Leiden heropend na een grondige renovatie en de uitbreiding met een compleet nieuwe museum. Het vernieuwde Naturalis is een indrukwekkend gebouw met een hoge “WOW”-factor. De glaskroongevel met bladerpartroonvormen en het imposante atrium met uitzicht op de glaskroon en trappenberg zijn ongetwijfeld de eyecatchers van het complex.

Het complex is een combinatie van nieuwbouw en renovatie van de bestaande gebouwen, naar een ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten. Met het hergebruik van de bestaande gebouwen voor nieuwe functies is gekozen voor een duurzame aanpak. Daarnaast zijn alle ruimtes, zowel in de gerenoveerde bouw als in de nieuwbouw, flexibel voor toekomstige aanpassingen. Het nieuwe museumgebouw en laboratoriumgebouw vormen één geheel met de oude museumruimte die verbouwd is tot kantoren en depotruimte. In totaal omvat het project circa 38.000 m². Hiervan is circa 19.000 m² renovatie in de oudbouw, 3.000 m² laboratoriumgebouw en 17.000 m² nieuwbouw.

Naturalis

Nieuwbouw

De nieuwbouw bestaat in hoofdzaak uit zalen die in 3 blokken zijn geclusterd. De zalen binnen de

3 blokken hebben steeds verschillende hoogten, maar zijn zo ten opzichte van elkaar geplaatst dat er steeds overeenkomende vloerniveaus zijn. De 3 blokken zijn van elkaar gescheiden door een 6 meter brede strook waarin de betonkernen, trappen, liften en installatieschachten zijn ondergebracht.

De wanden van deze betonstroken verzorgen ook de stabiliteit in één richting. In de andere richting zijn geen verticaal doorlopende wanden aanwezig. Na beschouwing van oplossingsvarianten in binnen- en buitengevels is er voor gekozen om de trappenberg te benutten voor de stabiliteit. In feite vormen de verspringende wanden en de trappen een gevouwen, driedimensionaal werkende stabiliteitsconstructie.

De structuur van het atrium bestaat uit een hal over de volle hoogte van het expositiegebouw tussen het bestaande gebouw en de nieuwbouw, de trappenberg en een strook waarin zich drie zalen op een rij bevinden. De zalen zijn specifiek rondom thema’s ingericht. Daarnaast zijn er ruimten voor onderwijs, een auditorium en een restaurant. De spectaculaire trappenberg benadrukt nog eens de route, dat nog meer allure geeft aan de entree.

De zalen hebben allen in één richting een maat van 21 m. De maat in de andere richting verschilt van zaal tot zaal tot wel 36 m. Hoewel de basishoogte 6,8m bedraagt, was dat lang niet hoog genoeg voor sommige thema’s. De hoogste zaal is 13,6 m waar ook T. rex Trix nu een ereplekje heeft.

Driedimensionale betonnen gevel

De verspringende gevels zijn mogelijk gemaakt door de aanwezige vakwerken uit te laten kragen vanuit een kolom op een gemiddelde positie. De constructie en materialisering van de glaskroon was een flinke uitdaging, mede in verband met de grote ongesteunde hoogten. De gevels zijn bekleed met gebroken natuursteen uit Iran en bewerkt in Portugal, met een dikte van soms wel 80mm. Daartussen zijn linten opgenomen van tegels met afdrukken van fossielen.

De stapeling van de plakken levert niet alleen van buiten een bijzonder beeld op, ook in de zalen is deze gelding terug te lezen. Het levert een variatie van vloer niveaus op en van zaalhoogten.

De glaskroon is niet alleen het resultaat van geïntegreerd ontwerpen door architect en constructeur. Omdat het om bijzondere vormen gaat en om relatief grote vervormingen in de gevel was afstemming met glasleveranciers minstens zo belangrijk.

 

 

 

Trappenberg

De trappenberg die direct bij binnenkomst te zien is, is een waar spektakelstuk dat leidt naar de tentoonstellingszalen. De trappenberg bestaat uit trappen met een breedte van 3 m. De helling van de trap en de tussenbordessen zorgen ervoor dat de trappenberg hierdoor bijzonder monumentaal oogt. De trap is uitgevoerd als een trapplaat die spant tussen betonwanden die vanuit de begane grond verrijzen. De treden zijn vervaardigd van hout. Het beeld van de berg wordt verstrekt door het gebruik van rode natuurstenen uit Iran die een ruwe afwerking hebben.

Een bezoek aan Naturalis is een ware beleving. Het imposante atrium, met z’n indrukwekkende lichtinval waar alle functionele ruimten samenkomen, is een lust voor het oog.

Het nieuwe toekomstbestendige Naturalis is een state-of the-art instituut dat zelfs in het buitenland hoge aanzien scoorde. Naturalis trok de aandacht van het Amerikaanse magazine, American Society for Civil Engineering. Voor dit magazine schreef Aronsohn een artikel over de constructie van dit bijzonder gebouw.

Lees meer over Naturalis op onze website:

Naturalis Biodiversity Center

Ing. Kees de Koning

Projecteider | Aronsohn Constructies

Neem contact op

Betrokken partijen:

Opdrachtgever \ Naturalis Biodiversity Center
Architect \  Neutelings Riedijk Architecten
Adviseur Installaties \  Huisman en Van Muijen
Adviseur bouwfysica DGMR
Bouwkundig aannemer \ JP van Eesteren

 

Werkzaamheden Aronsohn: 

Constructief ontwerp
Bestektekeningen
Detailtekeningen en berekeningen
Constructieve berekeningen

Meer