27 September 2022 95 jaar

Infinity Gebouw en De Brug

Aronsohn 95 jaar!

 

In de aanloop naar ons 95-jarige jubileum laten we verschillende projecten zien, waarvoor Aronsohn in de afgelopen jaren adviesdiensten heeft geleverd. In de maand oktober hebben we 2 prachtige gebouwen, namelijk het Infinity gebouw in Amsterdam en De Brug / De Kade kantoorgebouw in Rotterdam, beiden uit het jaar 2000.

Infinity

Infinity Gebouw

Het Infinity gebouw, voorheen ING House (in de volksmond: de Schoen), is een prominent kantoorgebouw aan de Amstelveenseweg in de Zuidas te Amsterdam. Het gebouw werd ontworpen en gebouwd als hoofdkantoor voor de ING Groep door Meyer en van Schooten Architecten bv. Op 16 november 1999 werd de eerste paal geslagen en in september 2002 was de officiële opening door toenmalig kroonprins Willem-Alexander.

Aronsohn heeft het constructieve ontwerp van dit spraakmakende gebouw verzorgd. Het gebouw is geconstrueerd als een tafel op 16 (2 maal 8) schuine stalen pijlers. Die staan “los” op pennen in grote betonblokken in de grond, waarbij gebruik gemaakt is van technieken voortkomen uit de bruggenbouw. Op deze “tafel” zijn de etages gebouwd. Zo ligt de “buik” van het gebouw op gelijke hoogte als de Amsterdamse Ringweg (A10). Het maaiveld rond en onder het gebouw ligt lager dan de snelweg. Vanaf de derde verdieping heeft men dan ook goed zicht op de weg. Het gebouw is 28 meter breed, 138 meter lang en maximaal 48 meter hoog. Daarnaast bevinden zich in het gebouw zes binnentuinen.

 

Verzamelgebouw

Tot 2014 was de ING Groep gehuisvest in “de Schoen”, maar na reorganisaties en andere factoren werd het gebouw niet meer geschikt bevonden. ING is nog wel eigenaar van het gebouw dat hedendaags verhuurd wordt als kantoorverzamelgebouw onder de naam Infinity.

Het Infinity gebouw heeft onder andere de Nationale Staalprijs 2002 gewonnen en de European Award for steelstructures.

Nieuwsgierig naar meer over “de Schoen”? Lees dan hier verder.

De Brug

Aan de Nassaukade in Rotterdam staat De Brug, het voormalige hoofdkantoorgebouw van Unilever. Het 133 meter lange kantoorgebouw hangt 26 meter van de grond, boven het terrein van de oude Blue Bandfabriek. Het in 2005 gerealiseerde gebouw is ontworpen door JHK Architecten.

Het vier verdiepingen hoge kantoorgebouw is geïnspireerd op de nabijgelegen Hefbrug. De 15.000 vierkante meter vrij indeelbare ruimte biedt plaats aan 750 tot 800 werknemers. In dit brugkantoor zijn grotere en kleinere vides opgenomen om het daglicht diep in het gebouw te brengen. Het transparante bruggebouw van staal en glas is bovendien een spectaculair voorbeeld van prefabricage. De complete staalconstructie is naast de locatie in elkaar gezet en daarna op zijn definitieve plek gebracht. Tijdens de bouw bleef het onderliggende industrieterrein gewoon 24 uur per dag in gebruik.

Unilever Nederland verliet in 2020 het markante gebouw in Rotterdam-Zuid om haar intrek te nemen in een pand in het centrum van Rotterdam.

Wil je meer lezen over De Brug en De Kade, klik dan hier.

Meer