14 November 2022 95 jaar

Naturalis Leiden en Triodos Zeist

Aronsohn 95 jaar!

 

In de aanloop naar ons 95-jarige jubileum hebben we de afgelopen maanden verschillende projecten laten zien, waarvoor Aronsohn adviesdiensten heeft geleverd. Omdat het einde van het jaar nadert hebben wij een finalesprint ingezet en zullen we maandelijks meerdere projecten laten zien. Deze week hebben we twee bijzondere gebouwen waar al veel over geschreven zijn, namelijk Naturalis Biodiversity Center in Leiden en Triodos Bank in Zeist, beiden uit 2019. 

Naturalis

Naturalis Biodiversity Center 

Naturalis Biodiversity Center is een onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum in Leiden. Naturalis is ontstaan uit een fusie tussen het Zoölogisch Museum Amsterdam, het Nationaal Herbarium Nederland en Natuurhistorisch Museum Naturalis. Sinds 2012 wordt de naam Naturalis Biodiversity Center gebruikt.

Naturalis kent als organisatie een lange historie. Al in het begin van de 19e eeuw werd in Leiden het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie (RMNH) opgericht. De basis voor het Zoölogisch Museum Amsterdam werd gelegd in 1838. De geschiedenis van het Nationaal Herbarium Nederland, dat een Leidse, Utrechtse en Wageningse tak kende, gaat zelfs terug tot 1829. Het museum was in zijn beginjaren beperkt toegankelijk voor publiek. Daarom werd in 1986 besloten dat het een publieksmuseum moest worden. Echter, om het museum geschikt te maken voor publiek was wel een grote uitbreiding nodig. In 1998 opende, naar een ontwerp van Fons Verheijen, de nieuwe deuren van het museum.

De Nieuwe Naturalis

Met de ontwikkeling van Naturalis als hét Nederlandse centrum voor biodiversiteit, het samengaan van diverse collecties en de groei van het aantal onderzoekers en het aantal museumbezoekers, ontstond een gebrek aan huisvesting. Op 31 augustus 2019 werd het museum na een grondige renovatie en uitbreiding opnieuw heropend. Het complex is een combinatie van nieuwbouw en renovatie van de bestaande gebouwen, naar een ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten. Met het hergebruik van de bestaande gebouwen voor nieuwe functies is gekozen voor een duurzame aanpak. Daarnaast zijn alle ruimtes, zowel in de gerenoveerde bouw als in de nieuwbouw, flexibel voor toekomstige aanpassingen.

Aronsohn heeft het complete constructieve ontwerp verzorgd voor het nieuwe Naturalis. We zijn er trots op een mooie bijdrage te hebben geleverd aan dit iconisch gebouw.

Wil je meer lezen over Naturalis? Klik dan hier voor de projectpagina of lees de informatieve blog.

 

Triodos

Triodos Bank 

Het kantoor van de Triodos Bank in Zeist is een in het oog springend project. Het gebouw staat op Landgoed De Reehorst en is optimaal ingepast in de omgeving. Het innovatieve ontwerp is ontwikkeld volgens de visie dat natuur, cultuur en economie met elkaar in balans zijn.

Triodos Bank keert met de komst naar Landgoed De Reehorst letterlijk terug naar haar wortels. Want in de witte villa op het landgoed werd in 1971 stichting Triodos Foundation opgericht. Hieruit zou later de bank ontstaan.

Tijdens de bouw van het nieuwe Triodos-gebouw stonden duurzaamheid en circulariteit centraal. In het door Aronsohn gemaakte ontwerp is dan ook voornamelijk hout gebruikt als constructiemateriaal. Het resultaat is een energieneutraal gebouw, dat dankzij een geheel houten draagconstructie volledig demontabel en op een andere plek opnieuw op te bouwen is.

 

Meest duurzame gebouw

Met de maximaal haalbare score werd het certificaat BREEAM Outstanding toegekend. Daarmee behoort het gebouw tot de top van de meest duurzame gebouwen in Nederland.

Bovendien werd de focus op duurzaamheid ook nog eens beloond met tal van prijzen, waaronder het winnen van de prestigieuze Cobouw Award voor “Meest Duurzame Project” in 2019 en de Nationale Houtbouwprijs in 2021.

De bouw van het nieuwe hoofdkantoor van Triodos is wederom een fantastisch project, waaraan Aronsohn als hoofdconstructeur een mooie bijdrage heeft mogen leveren.

Voor meer informatie over de houten constructie van de Triodos Bank, klik hier.

Meer