25 October 2022 95 jaar

Erasmus MC

Aronsohn 95 jaar!

 

In de aanloop naar ons 95-jarige jubileum hebben we de afgelopen maanden verschillende projecten laten zien, waarvoor Aronsohn in de afgelopen jaren adviesdiensten heeft geleverd. Omdat het einde van het jaar nadert hebben wij een finalesprint ingezet en zullen we maandelijks meerdere projecten laten zien. Deze week hebben we het beroemde Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Deze universitaire ziekenhuis heeft diverse prestigieuze prijzen gewonnen. Na 8 jaar bouwen is het Erasmus MC eind 2017 opgeleverd, waarna in september 2018 de officiële opening volgde.

EMC

Geschiedenis Erasmus MC

De geschiedenis van het Erasmus MC gaat terug tot het gemeentelijke Coolsingelziekenhuis, dat in 1851 in gebruik worden genomen naar een ontwerp van stadsarchitect Willem Nicolaas Rose. Het gebouw stond op de hoek van de Van Oldebarneveltstraat en de Coolsingel en had een imposante voorgevel met een breedte van tweeëntachtig meter. Bij het bombardement van 14 mei 1940 werd het ziekenhuis grotendeels verwoest. Alleen de Coolsingelpoort, de voormalige achterpoort van het ziekenhuis op de Lijnbaan, herinnert nu nog aan het ziekenhuis.

In 1961 is het nieuwe Dijkzigtziekenhuis in gebruik genomen op de locatie waar nu het Erasmus MC is gevestigd. Het Dijkzigtziekenhuis was genoemd naar de villa Dijkzigt, waarin tegenwoordig het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is ondergebracht.

De afgelopen tientallen jaren zijn er diverse fusies geweest, waarna op 1 juni 2002 het Dijkzigtziekenhuis, het Sophia Kinderziekenhuis, de Daniel den Hoedkliniek en de “Faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen” van de Erasmus Universiteit Rotterdam tot het huidige Erasmus MC fuseerden.

 

Huidige ziekenhuis EMC

Het Erasmus Medisch Centrum startte in 2008 met een groot nieuwbouw- en renovatieproject, waarbij Aronsohn betrokken was als hoofdconstructeur. Het ontwerp is van EGM Architecten. Het eerste bouwdeel (Oost) werd in 2013 opgeleverd en in gebruik genomen. Het tweede bouwdeel (West) is eind 2017 opgeleverd en omvat ca. 175.000 m2 BVO vloeroppervlak. Het volume bestaat uit een laagbouw (tot 13 verdiepingen) met een maximale hoogte van 60 m en een toren van 120 m hoogte bestaande uit 31 verdiepingen.

Het Erasmus MC heeft diverse prestigieuze prijzen gewonnen, waaronder de European Healthcare Design Awards 2019, Beste Gebouw van het Jaar 2019 en de Architectuurprijs 2018. Meer te weten komen over het grootste universitair medisch centrum van Nederland? Klik hier.

 

 

Erasmus MC atrium

Meer