31 January 2022 Nieuws

Hoogste punt voor nieuwbouw uitbreiding Hogeschool Leiden

Op donderdag 27 januari 2022 is het hoogste punt gevierd van de nieuwe uitbreiding van de Hogeschool Leiden.

De nieuwbouw van 9.600 m2 is nodig geweest vanwege de flinke groei die Hogeschool Leiden de laatste jaren heeft doorgemaakt. Inmiddels telt de hogeschool 13.500 studenten en ruim 1.250 medewerkers.

Het ontwerp is door Aronsohn en de andere betrokken adviseurs volledig in een BIM-omgeving uitgewerkt en op basis hiervan aanbesteed aan het einde van de DO fase. Aronsohn is hierbij verantwoordelijke geweest voor het constructie ontwerp van het BIM model.

De uitbreiding bestaat uit een zeven verdiepingen tellend hoofdgebouw en een twaalf meter hoog atrium met tussenvloeren, dat de verbinding vormt met de achterzijde van de bestaande bebouwing van de hogeschool. Het hoofdgebouw heeft een rechthoekig grondvlak met in het midden een centrale kern waarin het dubbele trappenhuis, liften, schachten en toiletgroepen zijn geclusterd. Aan de noord- en oostzijde wordt het gebouw gekenmerkt door een promenade, de terug liggende gevel over de eerste twee lagen en de vrijstaande kolommenrij die de bovenbouw draagt.

Één van de belangrijkste speerpunten van het ontwerp is de flexibiliteit voor de toekomst. Onder meer zijn de vloeren ontworpen op een verhoogde veranderlijke belasting, de mogelijkheid voor het naderhand maken van sparingen en overspanningen van kern tot gevels zodat de ruimtes vrij indeelbaar zijn.

 

Meer