30 May 2022 95 jaar

De Doelen

Aronsohn 95 jaar!

 

In de aanloop naar ons 95-jarige jubileum laten we verschillende projecten zien, waarvoor Aronsohn in de afgelopen jaren adviesdiensten heeft geleverd. In de maand juni hebben wij één van de meest bekende concert- en congresgebouw van Nederland, namelijk De Doelen. De Doelen, gebouwd in de jaren ’60, is in Rotterdam een iconisch gebouw met een rijk verleden. Aronsohn is vanaf het begin sinds 1962 betrokken bij de bouw.

17e eeuw

De naam De Doelen stamt uit de 17e eeuw toen door een groep stadsmuziekanten regelmatig concerten werden gegeven in een gebouw genaamd “De Doele”, dat stond aan het Haagseveer.

Het gebouw aan het Haagseveer werd in 1844 vervangen door de Groote Doelezaal aan de Coolsingel. Daarna na bijna een eeuw in 1930, is het gebouw gesloten vanwege bouwvalligheid, om vervolgens in 1934 de nieuwe, herbouwde Doelenzaal in gebruik te nemen. Door de bombardementen van 1940 in Rotterdam werd het gebouw echter verwoest en hield het helaas maar 6 jaar stand.

Nieuwbouw 

In juli 1962 werd het startsein gegeven voor de bouw van het huidige complex, waarna in 1966 het nieuwe concert- en congresgebouw De Doelen werd geopend. Hiermee werd een traditionele naam in ere hersteld en werd het gebouw een bekroning van de wederopbouw na de oorlog. Het ontwerp is van de Rotterdamse architecten H.M. en E.H.A. Kraaijvanger in samenwerking met Rein Fledderus.

Nadat De Doelen reeds was aangemerkt als gemeentelijk monument is het intussen in 2015 benoemd tot rijksmonument.

 

Meer