28 March 2022 95 jaar

Diergaarde Blijdorp en het Bouwcentrum

Aronsohn 95 jaar!

 

In de aanloop naar ons 95-jarige jubileum laten we verschillende projecten zien, waarvoor Aronsohn in de afgelopen jaren adviesdiensten heeft geleverd. In de maand april hebben we gekozen voor twee projecten die gebouwd zijn in de jaren ’40, namelijk Diergaarde Blijdorp en het Bouwcentrum Rotterdam.

Diergaarde Blijdorp

De toenmalige Rotterdamsche Diergaarde, gevestigd in de binnenstad van Rotterdam, is in 1857 opgericht. Door verstedelijking van het gebied werd door de gemeentebestuur opdracht gegeven voor de bouw van een nieuwe dierentuin. In 1938 is op de nieuwe locatie, polder Blijdorp, de bouw begonnen naar een ontwerp van Architect Sybold van Ravesteyn. Diergaarde Blijdorp was een van de eerste dierentuin ter wereld die in zijn geheel door één architect was ontworpen.

De nieuwe Diergaarde Blijdorp is gebouwd tijdens de oorlog en werd daardoor vervroegd eind 1940 geopend. Aronsohn is trots adviesdiensten te hebben geleverd aan een toonaangevend instituut als Diergaarde Blijdorp, dat vandaag de dag één van de best bezochte dierentuinen van Europa is.


Bouwcentrum

Het tweede gebouw dat wij deze maand uitlichten is het voormalige Bouwcentrum Rotterdam, dat gevestigd was tussen de Diergaardesingel en de Weena. Het Bouwcentrum is een voormalig Nederlands expertisecentrum voor de bouw, opgericht in 1948. In de begintijd werd er de wederopbouw van de stadskern van Rotterdam gecoördineerd. Daarna functioneerde het als nationaal informatiecentrum over bouwen en wonen. Het gebouw is ontworpen door de Rotterdamse architect Joost Willemsen Cornelis Boks.

Onze eigen civiel ingenieur en oprichter van ons bedrijf, Arthur Aronsohn was de eerste bouwexpert die zich na de oprichting inschreef als lid van het Bouwcentrum. Hij was adviseur bij de bouw van de diverse delen van het Bouwcentrum-complex en was voorzitter van de technische redactiecommissie van het tijdschrift Bouw (dat door Bouwcentrum werd uitgegeven).

In 1955, 1965 en 1969 hebben meerdere uitbreidingen aan het Weena en Kruisplein plaatsgevonden. In 2012 is het gebouw aan de Weena gesloopt. Op deze plaats is het gebouw FIRST gekomen.

Oude foto’s: stadsarchief Rotterdam

 

Meer