Constructie

Rotterdam

Opdrachtgever

RRE Blaak Development

Architect

UNStudio Amsterdam

Installatie

-

Bouwfysica

-

Realisatie & Projectnummer

2023
Projectnr. 10313

Nieuwbouw Blaak 20-24 – The One

Multi-tenant gebouw

The One aan de Blaak 20-24 is een primeur in Rotterdam en valt op door de combinatie van een veelzijdigheid aan woonvormen, shared services en kantoren in hetzelfde gebouw. The One is een samenkomst van alle benodigde ingrediënten voor een urban experience. Het heeft bovendien als belangrijke toevoeging het co-living-, shortstay- en co-workingconcept. Het gebouw speelt hiermee in op de behoefte naar betaalbare (huur)woningen in de stad. (Buurt)bewoners, zakenmensen en toeristen: de stad beweegt hier letterlijk door het gebouw heen. The One staat voor een nieuwe manier van leven in de stad.

Het gebouw bestaat in hoofdzaak uit 4 volumes. Onder het maaiveld bevindt zich een 1,5-laagse kelder die het gehele bouwplot omvat (ca. 50*50 m2). In de kelder wordt een parkeersysteem toegepast waarbij auto’s in de keldervloer zakken zodat er nog een auto boven kan parkeren. De begane grond tot en met de 2e verdieping voorziet in commerciële ruimtes, fietsenstalling en kantoren. Op de verdiepingen erboven worden vervolgens de verschillende vormen van wonen voorzien.

De Torens

De Lage Toren reikt tot 55m boven maaiveld en bestaat uit appartementen. Dit volume kraagt 12 meter uit over de openbare ruimtes van de Blaak en in dwarsrichting kraagt dit volume 1,5 meter uit over de Zwartehondstraat. De uitkragingen hebben een grote stempel gedrukt op het ontwerp van de constructie. Door middel van een tafelconstructie van 2 meter dik op het niveau van de 3e verdiepingsvloer wordt de gehele constructie erboven ondersteund. De tafelconstructie bestaat uit betonwanden en vloeren en ter plaatsen van de uitkraging stalen kolommen.

De Hoge Toren reikt tot 107m boven maaiveld en gaat tot niveau 33. Kenmerkend voor de toren is echter het gebruik van de balkons in de architectuur. De balkons zijn bijzonder lang en worden voorzien van veel begroeiing om het gebouw een groene uitstraling te geven. De balkons hebben een uitkraging van 2 meter en variëren in lengte van 5 tot 7 meter. In basis heeft de toren een betonnen stabiliteitskern waarin de schachten, liften en trappenhuis in zijn geclusterd. De woningscheidende wanden buiten de kern dragen tevens bij aan de stabiliteit en zorgen daarnaast voor voldoende geluidsisolatie tussen de woningen.

Klik hier voor meer informatie over The One.

Meer over dit project?

Neem contact op met Michel Schamp

Bruto-vloeroppervlak

43.500 m²

Bouwsom totaal

Bouwsom constructie

Expertises

Constructief ontwerp
Bestektekeningen
Detailtekeningen en berekeningen
Constructieve berekeningen

Publicaties & prijzen