Constructie

Rotterdam

Opdrachtgever

RRE Blaak Development

Architect

UNStudio Amsterdam

Installatie

-

Bouwfysica

-

Realisatie & Projectnummer

2022
Projectnr. 10313

Nieuwbouw Blaak 20-24 – The One

Combinatie van appartementen, kantoren en publieke functies

Het gebouw bestaat in hoofdzaak uit 4 volumes. Onder het maaiveld bevindt zich een 1,5-laagse kelder die het gehele bouwplot omvat (ca. 50*50m2). In de kelder wordt een parkeersysteem toegepast waarbij auto’s in de keldervloer zakken zodat er nog een auto boven kan parkeren. Daarnaast zijn er de gebruikelijke technische voorzieningen waaronder een sprinklerbasin.

De kelder is geheel van gewapend beton en staat op Fundex-combinatiepalen met groutinjectie. Boven de grond vult het Plintgebouw tot 28m boven maaiveld de kavel. De begane grond tot en met de 2e verdieping voorziet in commerciële ruimtes, fietsenstalling en kantoren. Op de verdiepingen erboven worden de verschillende vormen van wonen voorzien.

De Lage Toren reikt tot 50m boven maaiveld en bestaat vooral uit een hotel. Dit volume kraagt in 2 richtingen uit over de openbare ruimte, 10m richting Blaak en 2m richting het Oosten over de  Zwartehondstraat. Beide uitkragingen hebben een grote stempel gedrukt op het ontwerp van de constructie. De gevels zijn van gewapend beton evenals één van de gangwanden. De wanden zijn natuurlijk geperforeerd met openingen, doch die zijn bepaald door de constructieve mogelijkheden.

De Hoge Toren reikt tot 107m boven maaiveld en gaat tot niveau 33. De vloeren zijn vlak zonder balken en dragen op wanden en kolommen. De vloer is 260mm dik en geheel in het werk gestort om leidingen in de vloer te kunnen opnemen. De wanden verzorgen uiteraard de stabiliteit.

Kenmerkend voor de toren is het gebruik van de balkons in de architectuur. De balkons zijn bijzonder lang en moeten het gebouw een groene uitstraling geven. De balkons zijn niet zoals te doen gebruikelijk als uitkraging aan een vloer verbonden, maar zijn vrij opgelegd op de vloerrand. De uitkraging wordt voorzien van een kolomstijl tussen 2 boven elkaar gelegen vloeren.

Klik hier voor meer informatie over The One.

Meer over dit project?

Neem contact op met Bobbejaan Scholten

Bruto-vloeroppervlak

43.500 m²

Bouwsom totaal

Bouwsom constructie

Expertises

Constructief ontwerp
Bestektekeningen
Detailtekeningen en berekeningen
Constructieve berekeningen

Publicaties & prijzen