Constructie

Rotterdam

Opdrachtgever

OVG Real Estate

Architect

Dam & Partner Architecten

Installatie

Deerns raadgevende ingenieurs

Bouwfysica

-

Realisatie & Projectnummer

2017
Projectnr. 10034

Eneco gebouw Maxium 

In opdracht van OVG Real Estate heeft Aronsohn het constructief ontwerp geleverd voor de verbouwing van het voormalige hoofdkantoor van Eneco gebouw Maxium aan de A20 in Rotterdam. Architectenbureau Dam & Partners is verantwoordelijk voor het architectonische ontwerp.

De bestaande constructie bestond uit een in het werk gestort betonskelet van kolommen en vloeren die zijn gestabiliseerd door vier kernen en twee stabiliteitswanden verdeeld over het gebouw. De vloeren waren 250mm dik en hadden ter plaatse van de kolommen een verdikking van 200mm. Deze kolomkoppen zijn 2,4m in het vierkant in het midden van de vloeren en langs de vloerranden 2,4m bij circa 1,4m. In het gebouw waren geen dilataties aanwezig en alle constructieve onderdelen waren monoliet met elkaar verbonden. In zijn geheel had de constructie zeer veel samenhang.

Het gebouw is gestript en voorzien van een nieuwe gevel en nieuwe installaties. Bovenop het gebouw is een verdieping toegevoegd. Ter plaatse van de entree is een nieuw atrium tegen het gebouw gerealiseerd en is op de 1e verdieping een vide gekomen. In de oksel van het gebouw zijn de 2e tot en met de 7e verdieping uitgebreid met uitkragende vloeren. Op de 9e en 10e verdieping zijn op een later moment ook vides gemaakt in verband met huurderswensen.

Om een geheel open karakter te realiseren van de kantoorverdiepingen is de hoofdkern van het gebouw op de 2e t/m 9e doorbroken. Aan de hand van diverse versterkingen aan de betonnen kernen is dit mogelijk gemaakt. De bestaande parkeergarage op het terrein is aan twee zijde uitgebreid om aan de nieuwe parkeerbehoefte te voldoen.

De innovatieve technologieën die toegepast zijn in OVG’s prijswinnende ontwikkeling ‘The Edge’ zijn ook bij dit project toegepast. Hierdoor is er een “SmartBuilding” gerealiseerd. Na de renovatie heeft het gebouw energielabel A en geeft het daarmee invulling aan de doelstelling van het Klimaatverdrag 2020.

Voor meer informatie over renovaties, herontwikkelingen en transformaties, klik hier.

Meer over dit project?

Neem contact op met Bobbejaan Schamp

Bruto-vloeroppervlak

16.000m²

Bouwsom totaal

Bouwsom constructie

Expertises

Constructieve ontwerp
Bestek- en detailtekeningen
Constructieve berekeningen

Publicaties & prijzen